Organisatie van de Genzelbahn op Landgoed Nienoord legt per direct alle activiteiten neer (UPDATE)

LEEK – De organisatie achter de alom bekende Genzelbahn op Landgoed Nienoord heeft bekend gemaakt per direct alle activiteiten op het park te staken. Dit vanwege onvrede tussen hen en de coördinator Nienoord Spoor, het bestuur en de directie van het familiepark.

Stichting Landgoed Nienoord wil de spoorwegen op Nienoord uitbreiden. Het plan is om de grootste modelspoorbaan van Europa te realiseren. Een heel mooi plan waarbij helaas het station van de Genzelbahn moet verdwijnen en waarbij het reizigersverkeer in het park wordt opgeheven.

Op een informatie pagina doet de organisatie van de Genzelbahn de mededeling dat ze gaan stoppen en vertellen ze wat het verhaal achter deze aldus hen pijnlijke beslissing is. Dit verhaal lees je hieronder.

UPDATE: Onderaan deze pagina is een update toegevoegd met de grootse toekomstplannen van Landgoed Nienoord op een rijtje.

—————————-

Genzelbahn stopt na seizoen 2019
We hebben met pijn in ons hart moeten besluiten om onze activiteiten in het Familiepark op Landgoed Nienoord na ruim 40 jaar te beëindigen. Op deze pagina leest u heel in het kort waarom wij dit besluit hebben moeten nemen.

Zoals u wellicht in de media heeft gelezen, wil Stichting Landgoed Nienoord de spoorwegen op Nienoord uitbreiden. Het plan is om de grootste modelspoorbaan van Europa te realiseren. Een heel mooi plan waarbij helaas het station van de Genzelbahn moet verdwijnen en waarbij het reizigersverkeer in het park wordt opgeheven. Volgens het bestuur van Stichting Landgoed Nienoord, die gevoed wordt door de coördinator van Nienoord Spoor, past de huidige opzet en exploitatie van de Genzelbahn niet meer in de toekomstplannen.

Naast de coördinator Nienoord Spoor zijn ook bestuur en directie van Landgoed Nienoord niet ontvankelijk voor inhoudelijke gesprekken om te kijken naar mogelijke varianten waarbij ook een stukje eigen gezicht van de Genzelbahn overeind blijft. Uitnodigingen van onze kant om te kijken naar varianten op het plan om zodoende voor alle partijen een win-win situatie te creeëren worden systematisch afgeslagen.

Daarvoor in de plaats wordt ons verweten niet coöperatief te zijn en is ons te verstaan gegeven dat onze huidige vorm van exploitatie wegens de uitbreidingsplannen per 1 september 2020 gedwongen moet stoppen. Dit komt ons vreemd voor omdat de bouw van de beoogde uitbreiding meerdere jaren in beslag neemt en we tot die tijd de exploitatie op de huidige manier zouden kunnen voortzetten. Tevens worden we per direct niet meer gezien als vrijwilligers maar als gasten, zoals ook de deelnemers aan de stoomdagen gasten zijn.

Als klap op de vuurpijl is ons de toegang ontzegd tot de gemeenschappelijke werkplaats en zijn hiervan alle sloten al vervangen. Door deze hele gang van zaken, is ons plezier in de uitoefening van onze hobby al langere tijd bedorven, maar is de maat wat ons betreft nu vol. We worden middels een machtspelletje willens en wetens op een spreekwoordelijk zijspoor gezet. Om die reden houden wij de eer aan onszelf en hebben daarom besloten per direct onze activiteiten op het Familiepark te staken.

Helaas kunt u daarom vanaf heden niet meer van onze locomotieven en ons unieke spoorbedrijf genieten of met ons mee rijden. Uiteraard willen wij u bedanken voor de interesse, aandacht, positieve reacties en uw bezoek aan de Genzelbahn in alle jaren dat wij actief zijn geweest.

Mocht u op dit bericht willen reageren, dan kunt u dat doen via [email protected]. We zullen proberen desgewenst uw mail zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

—————————-

De grootse toekomstplannen bij Familiepark Nienoord op een rijtje

Afgelopen week is er bekendgemaakt dat Familiepark Nienoord grootse plannen heeft voor het opzetten van het grootste miniatuurspoorbedrijf van Europa.

Duizenden mensen die al sinds 1964 genieten van het welbekende treinritje door de bossen van Nienoord, voor velen echte nostalgie. Jaarlijks worden er 110.000 tot 130.000 passagiers vervoert met de stoomtreinen. Het bestuur van Stichting Landgoed Nienoord ziet nog meer kansen om dit kenmerkende thema van Nienoord door te voeren, door uitbreiding en een koppeling van beide bestaande sporen.

Treinbeleving
Kortom, nog meer en een langere treinbeleving voor de bezoekers. Daarnaast krijgt dit thema ook een actieve rol in het park. Kinderen kunnen vanaf seizoen 2021 spelen op spoorbanen met goederentreinen, containers, vrachtauto’s, aan het werk met zand en grind en water. Nieuwe ontwikkelingen en meer beleving zijn op dit punt belangrijk voor het voortbestaan van Familiepark Nienoord, wat dit jaar 66 jaar bestaat.

Twee spoorbanen
In het Familiepark zijn twee spoorbanen gelegen, Nienoordspoor en de Genzelbahn. Beide spoorgroepen, bestaande uit vrijwilligers, zijn belangrijk voor het Familiepark en vervoeren al jaren onze bezoekers die kunnen genieten van generatie op generatie.

Geen overeenstemming Genzelbahn
Een wijziging die uit de toekomstplannen voortkomt is dat alle stoomtreinen per seizoen 2021 vertrekken vanaf hetzelfde station. Helaas is hierin na vele gesprekken en pogingen geen overeenstemming gekomen met de eigenaren van de Genzelbahn locomotieven, waarvoor in de jaren 90 een aparte spoorbaan was aangelegd in het Familiepark. De eigenaren van deze privé locomotieven, die op de zon- en feestdagen te zien zijn of waren hebben aangegeven per direct alle activiteiten op Nienoord neer te leggen, wat de directie van Nienoord betreurt.

Realiseren uitbreidingsplannen
De treinen en stoomlocomotieven van Nienoord Spoor zullen daarentegen net als altijd zeven dagen in de week te zien blijven op Landgoed Nienoord en de grote groep vrijwilligers die deze stoomtreinen in beheer heeft, werkt met man en macht aan het realiseren van de uitbreidingsplannen.

Treinbeleving blijft
Met het nieuws over het vertrek van de Genzelbahn is de indruk gewekt dat de stoomtreinen van Nienoord zouden verdwijnen. Dit is dus zeker niet het geval. Voor het publiek van Nienoord zal er in de toekomst weinig gaan veranderen. Door de nieuwe plannen komt er nog meer treinbeleving, wordt de treinreis langer, zijn er meer trajecten, er komt een nieuwe spoorbrug en er worden meer stations gebouwd met een mooie overkapping.

Lees ook: Werkzaamheden grootste miniatuurspoorbaan van Europa bij Familiepark Nienoord van start

 

   
Back to top button