Financiële zorgen ondanks sluitende programmabegroting 2024 voor gemeente Westerkwartier

B&W strijden voor eerlijke en acceptabele bekostiging vanuit het Rijk

Westerkwartier – Het college van B&W presenteert een sluitende programmabegroting 2024 aan de gemeenteraad. Wel hebben burgemeester en wethouders zorgen over de financiële toekomst van de gemeente en tonen zich strijdbaar voor een eerlijke en acceptabele bekostiging vanuit het Rijk vanaf 2026. Dan worden gemeenten geconfronteerd met een fors tekort als gevolg van de door het Rijk voorgenomen andere manier van bekostigen van gemeenten.

Wethouder Bert Nederveen benadrukt het punt van zorg nogmaals: “om alle (wettelijke) taken uit te kunnen voeren en onze ambities en doelen te realiseren, hebben wij een structurele en voldoende financiële bijdrage van het Rijk echt nodig. Wij willen niet bezuinigen op de voorzieningen voor onze inwoners. Dat vinden wij onacceptabel: deze zijn enorm belangrijk voor de leefbaarheid in de kernen en dorpen. Daarnaast willen wij ook niet dat onze inwoners bijvoorbeeld meer onroerendzaakbelasting moeten gaan betalen. De huidige tijd brengt voor iedereen namelijk al genoeg (financiële) onzekerheid met zich mee. Wij blijven daarom niet stil zitten en maken ons er samen met andere gemeenten sterk voor dat het Rijk voldoende middelen beschikbaar stelt. Het Rijk is nu aan zet.”

Steun voor iedereen in onzekere tijden
Ondanks de zorgen die er zijn, is de sluitende programmabegroting voor 2024 een mooi resultaat. De begroting is tot stand gekomen in een uitdagende periode waarin bijvoorbeeld woningnood, hoge energieprijzen, zorgen om het klimaat, spanningen in de wereld en de val van het kabinet onzekerheid en zorgen brengen voor iedereen. Het is voor het college van de gemeente Westerkwartier een extra reden om in te blijven zetten op de ambities en doelen uit het coalitieakkoord ‘Het gaat verder in het Westerkwartier: veerkrachtiger, innovatiever en socialer’. Iedereen moet zich immers gesteund voelen in deze onzekere tijden. In 2024 richt het college van B&W zich naast de wettelijke taken onder andere op de thema’s wonen, duurzaamheid en het bestrijden van armoede.

Begrotingsvergadering
Tijdens de begrotingsvergadering op 8 november wordt de programmabegroting 2024 naar verwachting vastgesteld door de gemeenteraad. De begroting is terug te vinden op deze website: www.westerkwartier.nl/programmabegroting2024

   
Back to top button