Burgemeester onthult Holocaustmonument ´Levenslicht´ in hal van gemeentehuis Leek

LEEK – Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan.

Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Westerkwartier, is van 24 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument ´Levenslicht´ te zien in de hal van het gemeentehuis in Leek.

Het monument is hier geplaatst omdat in Leek de meeste Joodse slachtoffers zijn weggevoerd via Westerbork naar Duitsland. Het oplezen van de 83 namen van de weggevoerde en omgekomen Joden in het Westerkwartier maakt deel uit van de plechtigheid.

Levenslicht
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit onze gemeente zijn Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. 

Onthulling
Op vrijdag 24 januari a.s. om 15.00 uur wordt het kunstwerk ´Levenslicht ´onthuld in de hal van het gemeentehuis in Leek, Tolberterstraat 66. Tijdens deze bijeenkomst zal Martin de Boer, bestuurslid van Museum Het Joodse Schooltje in Leek ingaan op de geschiedenis van de Joden in het Westerkwartier. Kinderdichter Tom Withaar draagt een gedicht voor tijdens de bijeenkomst. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Het monument is op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur te bezoeken.

Back to top button