Boerderij Oosterheerdt krijgt nieuwe bestemming

LEEK – De gemeente Leek en Mike en Ria van der Most van het bedrijf De Scheperij uit Roden hebben overeenstemming bereikt over de koop van de monumentale boerderij Oosterheerdt en de bijgebouwen, gelegen naast het Evenemententerrein aan de Tolberterstraat in Leek.

Naast de boerderij worden het erf en ruim 44 hectare landbouwgronden op Nienoord in erfpacht uitgegeven. Dit alles voor een marktconform tarief.

Mike en Ria van der Most van De Scheperij zetten op de locatie een landgoedboerderij in de ruimste zin van het woord op. Met het houden van bijzonder vee, het coachen en trainen van mensen met behulp van dieren en het organiseren van educatieve projecten, willen zij hun bedrijf de komende tijd verder uitbouwen en aanvullen met nieuwe activiteiten, zoals:

– Opvang en dagbesteding zorgcliënten

– Verkoop eigen en streekeigen producten

– Evenementen en arrangementen met de in- en omliggende ondernemers van het landgoed

– Horeca zoals high tea

– Beheer van landbouwgronden op Nienoord

– Bed&breakfast

De ondernemers gaan de boerderij zelf bewonen. “Wij willen met onze activiteiten Boerderij Oosterheerdt en de landerijen van Landgoed Nienoord een plek laten zijn waar mensen kunnen genieten, leren en elkaar ontmoeten!”

Nieuwe functie

Boerderij Oosterheerdt is gelegen op het Landgoed Nienoord in Leek. Het pand is tot het voorjaar van 2014 langdurig verhuurd geweest aan werkvoorzieningsschap Novatec en kent nu nog enkele tijdelijke functies.

In 2014 heeft de gemeente besloten tot afstoting van het pand en herbestemming voor een bij Nienoord passende functie. Deze moest aansluiten bij de door de raad vastgestelde toekomstvisie van het landgoed. Belangrijk was samenwerking met andere partners op en toevoeging van attractieve functies aan het landgoed. Verder moest de nieuwe functie passen bij het historische karakter van de boerderij. Een aantal lokaal geïnteresseerden kreeg de kans een plan te maken. Het plan van De Scheperij sloot het beste aan bij de uitgangspunten van de gemeente en is ook financieel gezien interessant.

Procedure

Binnenkort start een procedure voor de noodzakelijke wijziging van de huidige bestemming naar een passende bedrijfsbestemming. Na afloop hiervan wordt de overdracht van eigendom en erfpacht definitief. Dit gebeurt naar verwachting in het voorjaar van 2016.

In de nieuwe situatie wordt rekening gehouden met voortzetting van de nu georganiseerde evenementen op de landerijen van Nienoord en het erf van Oosterheerdt. Hierover moet vanaf volgend jaar met De Scheperij contact worden opgenomen in plaats van met de gemeente. De gemeente blijft wel verantwoordelijk voor het verlenen van de evenementenvergunningen.

Foto: inhetWesterkwartier.nl

   
Back to top button