Lezing ‘Verkeer te water’ door Martin Vinken over interessante gevelstenen bij Museum Nienoord

LEEK – Op zondag 16 februari vindt er in museum Nienoord een interessante lezing plaats over gevelstenen met als titel Verkeer te water door Martin Vinken. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling Scheepvaart in het Westerkwartier.

Het fenomeen ‘gevelsteen’ is midden 16e eeuw ontstaan. In die tijd hanteerde men uithangborden voor de naamsaanduiding en als reclame voor het eigen bedrijf. Toen dit als obstakels voor het verkeer werd ervaren, straten waren smal ontstond het idee van niet meer aan de gevel adverteren maar erin!

Aan de gevelsteen werd het huis of het beroep van de bewoner ervan herkend. Vanaf 1800 werden er geen gevelstenen meer geplaatst. De huisnummers werden ingevoerd. Martin Vinken gaat in op de verhalen die achter de gevelstenen staan en die zijn vaak boeiend en bijzonder.

Bijvoorbeeld van een Groninger snikke(is een trekschuit) is het volgende bekend: “Moeke, moak de kovvie kloar, Snikke komt van Stad. We hebt zo’n lange raize doan en nog gain kovvie had”

Soms kon een afbeelding van een gevelsteen worden gekoppeld aan een in onze taal bekende uitdrukking, zoals. “Een oogje in het zeil houden” of “Vechten tegen de bierkaai”.

Laat u verrassen door de boeiende verhalen achter deze gevelstenen en kom zondag 16 naar museum Nienoord in Leek.

De lezing begint om 14.30 uur en vindt plaats in de tentoonstellingshal. De lezing is inbegrepen in de entreeprijs van 6,50 of geheel gratis met de museumkaart.

Vooraf aanmelden kan via [email protected]

Foto’s: Martin Vinken

 

   .
Back to top button