Leer alles over Fruitrassen tijdens de Fruitdag bij de CazemierBoerderij

TOLBERT – Op zaterdag  24 oktober  houden  de ’Vrienden van het Oude Fruit’  in en om de CazemierBoerderij  in Tolbert een prachtige fruitshow van honderden oude fruitrassen, waaronder rassen die stammen uit zestienhonderd.

De ‘Vrienden van het Oude Fruit’ is een groep liefhebbers, die er voor wil zorgen dat oude fruitrassen teruggevonden worden en behouden blijven.
Op deze dag kunnen bezoekers fruit meenemen waarvan ze de naam niet weten. Door deskundigen van de ‘Vrienden’ wordt dan onderzocht (gedetermineerd) wat het is. Zo worden  verloren gewaande rassen ontdekt.  Maar ze doen nog meer! Enten bijvoorbeeld. Dit is de manier om een ras voort te laten bestaan.  Ze geven ook advies. Welke oude rassen kwamen voor in onze streek, is de grondsoort geschikt?

De Fruitdag
Behalve de show van ‘Oud Fruit’, het determineren  en ‘hoe leer ik enten’ zijn er stands van Kwekerij  de Jong met aardbeien en blauwe bessen, imker Wynia met honing en het verhaal van de bijen , Kloosterman met de sapketel waar  verse appelsap wordt gemaakt, kunnen er bijzondere vruchtbomen aangeschaft worden in de stand van ‘De Baggelhof’ en kan de jeugd zich vermaken met het maken van een lampion van een voederbiet. Daarnaast wordt er fruit verkocht dat biologisch gekweekt is en heel geschikt voor het bakken van een lekkere taart voor  de wedstrijd Heel Tolbert bakt’ op zaterdag 31 oktober.

Voor de determinatie van het meegebrachte onbekend fruit moet men 3-5 gave vruchten per soort mee nemen. CazemierBoerderij Hoofdstraat 27 Tolbert van 10.00-16.00 uur.De toegang is gratis!

Heel Tolbert bakt
Zaterdag  31 oktober is er een wedstrijd appel/perentaart bakken. ‘Heel Tolbert Bakt’. Hier voor kan op 24 oktober tegen een lage prijs fruit worden gekocht dat afkomstig is uit de boomgaard van Jan Woltema. Heerlijke oude geschikte rassen. En: puur biologisch! De flyers over deze wedstrijd liggen o.a. bij bakker Staghouwer in Tolbert en Leek.

   
Back to top button