Schakers van Leek 1 revancheren zich in Winschoten

LEEK/WINSCHOTEN – Vorig jaar wist Van der Linde uit Winschoten mede door een tactische opstelling Leek te verslaan. Teamleider Doller kwam deze keer zelf met een tactische opstelling die de tegenstander verraste en goed uitpakte.

De bovenste twee borden gingen verloren voor Leek, maar de borden 3 tot en met 7 werden allemaal gewonnen. Aan bord 8 werd slim remise gespeeld om de winst veilig te stellen. Leek 1 behaalde in Winschoten dus een ruime 5,5 – 2,5 overwinning op van der Linde 1. In het begin van de avond zag het echter niet florissant uit voor de Leeksters. Martien Veldman verloor als eerste en Johnny Albadeen moest door de tactische opstelling tegen de sterkste tegenstander spelen. Tijmen Hofstra en Pieter Doller stonden minder goed in het begin.

Na kwaliteitswinst won Tijmen vakkundig zijn partij. Issa Albadeen wist een spannende partij in zijn voordeel te beslissen, nadat zijn tegenstander verkeerd afruilde. Bauke Koole won met een goede partij van een sterke jonge speler. Erwin Heijnen speelde tegen een onbekende sterke speler met een migratie-achtergrond. Het spel met twee lichte stukken en pionnen wist hij gecontroleerd te winnen. Pieter speelde een bloedstollend slot van zijn partij.

De dreigende promotie van een pion tot een tweede dame werd bestreden met een torenoffer met matdreiging. De door hem opgejaagde koning kon geen veilige plek vinden. Op het moment van de 4-2 voorsprong, bood Pieter in een te winnen stelling, remise aan om de overwinning van Leek zeker te stellen. Sander Westerlaan behaalde een keurige overwinning; zijn pionvoordeel wist hij af te wikkelen tot een gewonnen pion-eindspel met het juiste tempo.

In deze Hoofdklasse A won Assen 1 de topper tegen SISSA 1 en staat daardoor alleen aan kop met 10 punten uit 5 ronden. SISSA en Leek volgen op de voet met 8 punten, terwijl de Groninger Combinatie als nummer 4, nu 5 uit 5 heeft. Ook in het individuele klassement doen de Leeksters het goed, met vier schakers in de top 7.

   
Back to top button