Rode Kruis stopt met AED-database; HartslagNu en Hartstichting blij met één landelijke AED-database

REGIO – Het Rode Kruis heeft besloten zijn open AED-database te sluiten. HartslagNu en de Hartstichting zijn blij met dit besluit. Het betekent duidelijkheid voor burgerhulpverleners en AED-eigenaren.

Er is nu één AED-database (van HartslagNu) met een koppeling naar alarmnummer 112. Hiermee vergroten ze de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand.

De meldkamer activeert via HartslagNu getrainde burgerhulpverleners, die weten waar en hoe ze de dichtstbijzijnde AED’s kunnen ophalen. Dit systeem is ingericht op de snelst mogelijke en effectieve hulp. Zodat overal in Nederland binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren en een AED kan worden ingezet. Het opzetten en onderhouden van een dergelijk systeem vergt tijd en toewijding. HartslagNu is hier fulltime mee bezig. HartslagNu registreert en controleert voortdurend de aanwezigheid en onderhoud van AED’s. HartslagNu begrijpt dus goed dat het Rode Kruis ervan af ziet een alternatief systeem in de lucht te houden.

De Hartstichting zet zich samen met partners in om de laatste plekken in Nederland dekkend te krijgen met AED’s. Er zijn in totaal nog 5000 aangemelde AED’s nodig. HartslagNu roept mensen die dat nog niet gedaan hebben op, hun AED aan te melden bij HartslagNu.

Lees meer over de campagne van de Hartstichting met de Vriendenloterij om de ontbrekende 5.000 AED’s te werven.

   
Back to top button