Primeur in Nederland: ‘Eerste draaiorgel op zonne-energie komt zaterdag naar Leek’

Leek/Zuidlaren – In de huidige tijd van hoge kosten, minder opbrengsten en meer energie-neutrale ideeën moet men soms keuzes maken. De 28-jarige orgelman Joris ten Have uit Zuidlaren heeft verschillende draaiorgels en kan gezien zijn eenmanszaak niet meer met de hand draaien, er moet immers ook gerammeld worden met het centenbakje om inkomsten te genereren.

Ook de benzinekosten liepen de laatste tijd hoog op: zowel de motor om het draaiorgel mee te verplaatsen als de aggregaat voor de stroomvoorziening verbruikten veel brandstof en dat nam veel kosten met zich mee.

Nieuwe oplossing
In de huidige tijd van ‘groene-energie’ bedacht ten Have een nieuwe oplossing: Een zonnepaneel.
Het was niet eenvoudig om de boel om te bouwen dus ging ten Have op zoek naar een ervaren montagebedrijf en inmiddels is het bij het eerste draaiorgel gelukt!

“Als het nu mooi weer is en de zon schijnt neem ik draaiorgel “het Zonnetje” mee. Hier zit nu een zonnepaneel op gemonteerd en zo wordt de draaimotor aangedreven. Via speciale apparatuur wordt ook de voormotor opgeladen en zo kan ik de boel laten draaien én voortbewegen. Oftewel: zo kan ik mijn zaak letterlijk en figuurlijk draaiende houden!” verteld ten Have trots.

Primeur in Nederland
Het is een primeur in Nederland en in de wereld; nergens is er nog een draaiorgel met zonne-energie te vinden. ten Have is over de eerste resultaten zeer tevreden en als het goed bevalt worden ook de andere orgels omgebouwd op zonne-energie. “Nu hopen op zonnig weer, haha!” besluit ten Have.

In centrum van Leek
Aanstaande zaterdag vanaf 12.30 zal draaiorgel “het Zonnetje” op zonne-energie, mits goed weer, in het centrum van Leek te bewonderen zijn waar het draaiorgel deze dag het centrum zal opfleuren met vrolijke draaiorgelmuziek.

   
Back to top button