Vier tips om met een gerust gevoel op vakantie te gaan!

WESTERKWARTIER – Het zal je maar gebeuren: terugkomen van een ontspannen vakantie in de zon en inbrekers hebben het hele huis leeggeroofd. Geheel ondenkbaar is het niet, want met de start van de vakanties liggen inbrekers op de loer. Daarom een aantal tips om inbraken te voorkomen.

Maak het inbrekers niet te makkelijk
De vakantieperiode staat voor de deur. Veel mensen gaan op vakantie of een dagje weg. Helaas is dit ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Helpt u ook mee het aantal woninginbraken deze zomer nog verder te verlagen? Een paar belangrijke tips:

1. Dagje weg? Deur op slot
Mooi weer betekent vaak ook openstaande ramen en deuren. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht. Inbrekers slaan hun slag vaak tussen 17 uur en 20 uur bij vrijstaande woningen, weer daarom alert en waakzaam.

2. Contant geld of sieraden in huis?
Uit ervaring is gebleken dat inbrekers op zoek zijn naar geld of sieraden. Heb daarom geen contant geld in huis. Ook doorzoeken inbrekers vrijwel altijd de badkamer en de ouderlijke slaapkamer: bewaar uw geld en sieraden hier dan ook niet!

3. Op vakantie? Licht je buren in.
Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

4. Bel 112 bij verdachte situaties, ook bij twijfel.
Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie bellen via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Twijfel en schroom daarom niet om het alarmnummer 112 te bellen.

Thuisblijvers
Gaat u niet op vakantie? Ook dan is het volgens de politie niet onverstandig om maatregelen te treffen. Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer, waardoor een inbreker zo naar binnen kan sluipen. Sluit daarom altijd alle deuren en ramen en vergeet ook het wc-raampje of de deuren van de garage niet. Ook bij korte afwezigheid, bijvoorbeeld als u boodschappen gaat doen of een rondje gaat wandelen met de hond.

Kortom

  • Zet de caravan vlak voor vertrek niet op de oprit. Inbrekers fietsen vaak door wijken op zoek naar inbraaklocaties.
  • Zorg voor buitenverlichting, bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
  • Doe ramen, deuren maar ook poorten en garages goed op slot voor u op vakantie gaat.
  • Leg geen kostbare spullen in het zicht, maar berg ze goed op.
  • Bewaar geen contant geld in huis. Berg sieraden en geld in ieder geval niet op in de badkamer en de ouderlijke slaapkamer.
  • Zorg voor tijdschakelaars in huis zodat er ook ’s avonds licht brandt.
  • Plaats vakantie niet op social media.
  • Licht uw buren in en vraag of ze op uw woning willen letten. Zij kunnen uw woning een bewoonde indruk geven door af te de post weg te halen of de auto op uw oprit te zetten. Vraag of zij ook willen letten op takjes tegen de deur, papiertjes in de deurpost of folders op de deurmat. Dit zijn voor inbrekers signalen dat de kust veilig is.
  • Horen buren glasgerinkel, gestommel of zien ze onbekenden bij uw woning? Dan kunnen zij meteen 112 bellen. Inbrekers hebben maar een paar seconden nodig om de buit mee te nemen.
Back to top button