Dakruiter en klokkenstoel kerk Grijpskerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken

WESTERKWARTIER – De gemeente Westerkwartier heeft overeenstemming bereikt met de SOGK over de overdracht van de dakruiter met de klokkenstoel van het kerkgebouw in Grijpskerk. De witte kerk van Grijpskerk was al eerder overgedragen aan de SOGK.

Overdracht
Op 8 november 2019 werden de kerk, het kerkhof en bijbehorende gebouwen door de Protestantse Gemeente Grijpskerk overgedragen aan de SOGK. Dit wordt nu gevolgd door de overdracht van de dakruiter en klokkenstoel. De gemeente Westerkwartier (eerder de gemeente Zuidhorn) is altijd verantwoordelijk geweest voor het onderhoud van de dakruiter.

Dakruiter
Deze dakruiter is een replica van wat er ooit is geweest. Bij de restauratie in 2001 heeft Holstein Restauratie Architectuur in opdracht van de (voormalige) gemeente Zuidhorn op basis van een tekening en het voorbeeld op de kerk van Niehove deze dakruiter gereconstrueerd. Op de dakruiter prijkt een gouden vleugelloze griffioen of grijpvogel als windvaan, het wapen van Nicolaas Grijp, de vermoedelijke stichter van de kerk rond 1500 . In de dakruiter hangt een klok uit 1949. De oude luidklok uit de 18de eeuw werd in 1943 door de Duitse bezetter geconfisqueerd.

Positieve reacties
Wethouder monumenten en vastgoed van de gemeente Westerkwartier Hielke Westra: “Ik ben blij dat met deze overdracht het eigendom en het onderhoud van dit historisch kerkgebouw in handen komen van een professionele organisatie als de SOGK.”

Patty Wageman, directeur SOGK: ”Wij zijn zeer verguld met de overdracht van de zorg door de gemeente Westerkwartier voor deze markante en mooie, spitse dakruiter. Zo voelt het gebouw weer aan als een geheel. Uiteraard zullen we goed voor kerk en dakruiter zorgen; we zijn blij met deze aanvulling op ons cultureel erfgoed.”

Bert Posthumus, voorzitter van het college van kerkrentmeesters:” We zijn de gemeente Westerkwartier en de Stichting Oude Groninger Kerken zeer erkentelijk dat door deze overdracht alles onder één dak is gebracht.”

Back to top button