Gezellige draaiorgelmuziek in centrum van Leek; “Er is alleen (gelukkig) geen zonnepaneel te bekennen”. Joris ten Have haalt 1 april grap uit

Leek – Zaterdagmiddag tijdens de Mode en Trends dagen in het centrum van Leek heeft orgelman Joris ten Have uit Zuidlaren voor een leuke sfeer gezorgd met één van zijn draaiorgels.

Afgelopen week hebben we nog een artikel op InfoLeek gepubliceerd omdat Joris aangekondigd had om als eerste in Nederland met een draaiorgel te komen die op zonne-energie werkt. Dit vanwege de opgelopen energiekosten. Zo schreef hij; “In de huidige tijd van hoge kosten, minder opbrengsten en meer energie-neutrale ideeën moet men soms keuzes maken. Ook de benzinekosten liepen de laatste tijd hoog op: zowel de motor om het draaiorgel mee te verplaatsen als de aggregaat voor de stroomvoorziening verbruikten veel brandstof en dat nam veel kosten met zich mee.”

Draaiorgel met zonnepaneel
“Als het nu mooi weer is en de zon schijnt neem ik draaiorgel “het Zonnetje” mee. Hier zit nu een zonnepaneel op gemonteerd en zo wordt de draaimotor aangedreven. Via speciale apparatuur wordt ook de voormotor opgeladen en zo kan ik de boel laten draaien én voortbewegen. Oftewel: zo kan ik mijn zaak letterlijk en figuurlijk draaiende houden!” verteld ten Have trots.

1 april grap
Gelukkig bleek het in dit geval te gaan om een 1 april grap. Dit vertelde Joris zaterdagmorgen al vroeg in de live radio uitzending van RTV Noord. “Als ik vandaag daadwerkelijk met een zonnepaneel mijn draaiorgel op gang moest houden dan hadden we geen gezellige muziek gehad op deze grijze dag. Toch zijn er veel mensen vandaag in Leek naar Joris gekomen met de vraag waar de zonnepanelen gemonteerd waren. Joris moest men bekennen dat het om een 1 april grap gaat. Desondanks was het een groot succes, vele mensen kwamen op de muziek af om een kijkje te nemen en/of een bijdrage in de geldpot te stoppen. “Bij de Albert Heijn in Leek stonden bewoners zelfs op het balkon mee te genieten”, laat Joris weten.

Normaal in Groningen
Eigenlijk staat Joris gebruikelijk elke zaterdag in Groningen met zijn draaiorgels. Maar vandaag is een uitzondering omdat de Handelsvereniging Joris heeft gevraagd om tijdens deze Modedag in het centrum van Leek kon staan.

Lees ook: Primeur in Nederland: ‘Eerste draaiorgel op zonne-energie komt zaterdag naar Leek’

Foto’s: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl

 

   
Back to top button