Genomineerden Leefbaarheidsprijs Westerkwartier bekend!

WESTERKWARTIER – De jury van de Leefbaarheidsprijs heeft drie aanmeldingen genomineerd voor de Leefbaarheidsprijs 2020 van de gemeente Westerkwartier.

Het gaat om: de Jeugdcommissie Garnwerd, Stichting Kuzemerkooi uit Oldekerk en Plaatselijk Belang Visvliet. Burgemeester Ard van der Tuuk onthult op 5 november wie de Leefbaarheidsprijs 2020 gewonnen heeft.

Leefbaarheidsprijs
Deze prijs looft de gemeente Westerkwartier vanaf nu elk jaar uit aan een vrijwilligersorganisatie die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente. De belangrijkste doelstelling voor het instellen van de Leefbaarheidsprijs is het stimuleren van (vrijwilligers) activiteiten, die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in onze gemeente. Dit kan op alle mogelijke terreinen zijn, zoals sport, welzijn, cultuur, milieu, zorg en veiligheid. De winnende organisaties ontvangen een oorkonde en een bedrag van € 500 (1e plaats), € 300 (2e plaats) of €200 (3e plaats).

Genomineerden
Uit de 38 aanmeldingen, die dit jaar voor de toekenning van deze prestigieuze prijs binnen kwamen, koos de jury drie genomineerden:

  • Jeugdcommissie Garnwerd: deze groep vrijwilligers wordt ‘breed’ gedragen door het dorp en organiseert veel activiteiten, gedurende het hele jaar, op een laagdrempelige en toegankelijke manier. De Jeugdcommissie bestaat uit slechts 4 personen en is pas sinds 2017 actief, maar wist met de nodige creativiteit ook in Coronatijd een geslaagd programma neer te zetten. Hoewel de doelgroep met name de jeugd onder de 18 jaar is, was er dit jaar ook een openlucht bioscoopvoorstelling georganiseerd voor alle inwoners van Garnwerd.

 

  • Stichting Kuzemerkooi: de educatieve en duurzame kant van dit project waardeert de jury. De Kuzemerkooi is een natuur- en recreatiegebied bij Oldekerk van 10 hectare. Het onderhoud en de ontwikkeling van o.a. een speelveld, eendenkooi, vleermuizengrot, kabouterbos, de fiets-, ruiter- en de wandelpaden gebeurt door tientallen vrijwilligers. Daarnaast gaat het om tientallen vrijwilligers die het hele jaar actief zijn en niet voor slechts een bepaalde periode.

 

  • Plaatselijk Belang Visvliet: deze vereniging promoot het dorp en verenigingen inmiddels al meerdere jaren waardoor er een bloeiend verenigingsleven is in het dorp. Dit jaar is de huiskamer ’t Heirhuys met op de bovenverdieping een Bed and Breakfast gerealiseerd. ’t Heirhuys is een ontmoetingsplek voor dorpsbewoners, waar ook streekproducten worden verkocht. Op sociaal gebied wordt alles uit de kast getrokken om de saamhorigheid te vergroten. De inspanningen van Plaatselijk Belang Visvliet resulteren in een grote onderlinge betrokkenheid van de inwoners.

 

In verband met de huidige situatie is een feestelijke uitreiking op locatie helaas niet mogelijk. Als alternatief gaat burgemeester Ard van der Tuuk op donderdag 5 november bij de drie genomineerden langs om de prijzen uit te reiken.

Back to top button