Mondkapjes en handschoenen belanden regelmatig in het riool of in de natuur; gooi ze in de goede afvalbak

REGIO – De laatste tijd belanden er regelmatig mondkapjes en soms plastic handschoenen op straat, in het riool of bij het plastic afval. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal bij het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Alles in de prullenbak
Als je mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting. Textiel bijvoorbeeld wordt door medewerkers handmatig gecheckt, je wil niet dat zij gebruikte mondkapjes eruit moeten vissen.

Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, dan kan het riool verstoppen. Het hoort ook niet bij het plastic afval en al helemaal niet op straat. Gooi beschermingsmiddelen na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek. Is er geen prullenbak in de buurt, hou het dan even bij je in een apart zakje tot je het wel kunt weggooien.

Herbruikbaar mondkapje
Een niet-medisch mondkapje kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld van restanten stof of oude kleren die je toch al had liggen. Dat is qua materiaalgebruik beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje dat je koopt en na één keer gebruik weggooit. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Wasbare mondkapjes leveren minder afval op dan wegwerpmondkapjes, zeker als je nagaat dat je er voor langere tijd veel nodig hebt. Het wassen van herbruikbare mondkapjes kost wel energie. Was ze daarom mee met ander wasgoed in een 60-graden was. Dan bespaar je het milieu zo veel mogelijk.

   .
Back to top button