Politie terugblik jaarwisseling; meer (zwaar) illegaal vuurwerk op straat

Noord-Nederland – De politie is deze jaarwisseling regelmatig het doelwit geweest van geweld tijdens de jaarwisseling en is bekogeld met (zwaar) vuurwerk en flessen.

Hierbij zijn gelukkig geen politiemensen gewond geraakt. Ook politievoertuigen en het bureau in Dokkum hebben het moeten ontgelden. Door jongeren werd veel illegaal vuurwerk gebruikt (nitraat- en vlinderbommen) en er werden brandbommen/ molotovcocktails gebruikt. Verder werden weinig grote (illegale) samenkomsten gemeld.

GTPA
Geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners werd niet getolereerd en daar trad de politie hard tegen op. Tijdens de jaarwisseling heeft de ME om die reden meerdere keren ingegrepen en aanhoudingen verricht. Als er doelbewust vuurwerk wordt gegooid richting hulpverleners of burgers, riskeer je hen levensbedreigend te verwonden. Vervolging voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag kan het gevolg zijn.

Helaas is de politie  gedurende de nacht meermaals het doelwit geworden van dergelijke aanvallen. In Vries en Minnertsga raakten politievoertuigen ernstig beschadigd door vuurwerk. Naast politiemensen, waren ook politie-eigendommen het doelwit van geweld. Zo is er in het politiebureau in Dokkum een projectiel naar binnen gegooid. De politie heeft daar een onderzoek naar ingesteld.

Leek
Bij het blussen van een vuurbult aan de Jonkerslaan in Leek zijn tijdens het blussen enkele nitraten/vlinderbommen afgestoken in de buurt van brandweermensen. De politie heeft met een groepje agenten de situatie in de gaten gehouden. Later die nacht is aan de Grietenij een auto in vlammen opgegaan. De politie spreekt van een mogelijke ruzie die er aan vooraf is gegaan waarna de auto in brand is gestoken.

Grootegast
Op de Hoofdweg in Grootegast stond een auto en caravan in brand, de brandweer is met spoed opgeroepen op de brand te blussen. De auto zat vol zwaar vuurwerk. Lawinepijlen vlogen de auto uit en schoten de wijk in. De politie heeft op linie het publiek weggedreven waarna de brandweer kon blussen. Eén persoon kreeg tikken van de wapenstok omdat hij tussen agenten door rende.

Inzet Mobiele Eenheid (ME) in Noord-Nederland

Provincie Groningen
In Appingedam en Nieuwe-Pekela is de politie bekogeld met zwaar vuurwerk. Er zijn 4 aanhoudingen gedaan. In Groningen, aan de Jadestraat/Barnsteenstraat, woedde een brand. De brandweer werd daar vervolgens geblokkeerd door een groep personen. De ME heeft ervoor gezorgd dat de brandweer z’n werk kon doen door de orde te herstellen.

Provincie Drenthe
In Geesbrug moest de ME in actie komen omdat de brandweer werd bekogeld met zwaar vuurwerk door een groep van 30-40 personen. Daar zijn twee personen voor aangehouden.

Provincie Friesland
In Leeuwarden verzamelde een groep zich voor een bijeenkomst, die eerder via verschillende kanalen werd aangekondigd. Daarbij werd er gegooid met zwaar vuurwerk en stenen. Na een korte ME-inzet is de groep uiteengedreven. Er werden hier meerdere aanhoudingen verricht.

Ook in Nieuwehorne richtte een grote groep zich tegen de politie, waardoor de ME er aan te pas moest komen. Een ME-voertuig en een politieauto raakten daarbij beschadigd door vuurwerk. De bestuurder zat op dat moment nog in de bus, maar hield geen letsel over aan de ontploffing.

In Marrum, in de gemeente Noord-East Fryslân werd de brandweer door een groep van 4 personen gehinderd bij het blussen van een brand op straat waarbij een woning gevaar liep.  Hierdoor ontstond een onveilige situatie voor hulpverleners maar ook de bluswerkzaamheden konden geen doorgang meer vinden waardoor de woning mogelijk vlam zou vatten. Ook hier is de ME kort ingezet om de orde te herstellen.

Foto’s: Jordi Haverdings & Jelte Haumersen/InfoLeek.nl & De Vries Media

Back to top button