Stichting Landgoed Nienoord wordt eigenaar van het Familiepark en Infocentrum Nienoord

LEEK – De gebouwen en speeltoestellen van het Familiepark gaan in eigendom over naar Stichting Landgoed Nienoord (SLN). De raad van Leek heeft op 1 april jl. besloten het eigendom over te dragen aan SLN.

De grond van het Familiepark blijft in eigendom van de gemeente. Hiervoor stelt de gemeente een erfpachtcontract op. Ook het Infocentrum draagt de gemeente Leek over aan SLN (exclusief de grond).

De reden is dat de oude huurcontracten verouderd zijn en niet meer passen in de huidige tijdsgeest. Voorheen verhuurde de gemeente het Familiepark, inclusief de speeltoestellen aan SLN. Dit zorgde voor onduidelijkheid in beheer, taken en verantwoordelijkheden. De overdracht van de gebouwen past in de lijn van de professionalisering van landgoed Nienoord.

Compensatie

De gemeente biedt SLN een eenmalige compensatie aan voor het onderhoud van de gebouwen ter hoogte van € 140.000,-. De subsidierelatie tussen de gemeente en het Familiepark is vanaf 2015 definitief beëindigd. Het Familiepark staat na overdracht van de opstallen en beëindiging van de subsidie op eigen benen. In plaats van een huurvergoeding betaalt SLN jaarlijks een erfpachtcanon van € 10.900,- aan de gemeente. Dit bedrag ligt aanzienlijk lager dan de huurprijs die voorheen in rekening werd gebracht.

Zwemkasteel

Omdat het bad wordt gezien als publieke voorziening blijft het Zwemkasteel eigendom van de gemeente. SLN zal het onderhoud en beheer voor haar rekening blijven nemen. De gemeente draagt zorg voor de investeringen in het Zwemkasteel. De nieuwe afspraken tussen gemeente en SLN worden vastgelegd in een nieuwe huurovereenkomst. De exploitatiesubsidie aan het Zwemkasteel is vanaf 2015 verhoogd met € 100.000,-. De verhoging is noodzakelijk omdat de exploitatiekosten van het Zwemkasteel de afgelopen jaren zijn toegenomen, waaronder de energiekosten. Dit bedrag is het gemiddelde van het exploitatietekort van de afgelopen jaren. De gemeente en SLN zullen gezamenlijk onderzoeken welke investeringen nodig zijn om de energiekosten te beperken. Het jaar 2014 laat een exploitatietekort van het Zwemkasteel zien, de gemeente neemt dit verlies voor haar rekening. SLN en de gemeente blijven nauw samenwerken om de kwaliteit van het Zwemkasteel te blijven garanderen. Beide partijen hebben er vertrouwen in dat het Zwemkasteel in de toekomst open blijft.

   
Back to top button