Tentoonstelling over Drachtster tram in Museum Nienoord

LEEK – Op 1 oktober 1913 vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe spoorwegverbinding die de stad Groningen via Peize, Roden, Nietap, Leek, Tolbert en Marum verbond met Drachten. Een verbinding die zowel bij de oprichting als bij de sluiting de gemoederen flink bezighield.

Het begin van de Drachtster Tram, honderd jaar geleden, was voor de Historische Kring Gemeente Leek en omstreken aanleiding om aandacht te schenken aan die Drachtster Tram, die al sinds 1985 niet meer bestaat. De Leeksters, Nietapsters en Tolberters werden jarenlang geconfronteerd met de gladde spoorrails in de Tolberterstraat en met de voorbijrijdende stoom- en later dieseltrein. Joodse inwoners van Leek werden in 1942 met de tram naar Groningen en vandaar naar kamp Westerbork gebracht, vluchtelingen uit Velden kwamen met de tram naar Roden, Leek en Tolbert. Velen gingen met de tram naar school in Groningen of naar het werk in Hoogkerk

De Drachtster Tram speelde dus een belangrijke rol in het leven van veel mensen die in de buurt van het tracé woonden en werkten. De Historische Kring gaf een special uit over de Drachtster Tram, waarvoor Geert Hadders artikelen en verhalen over de Tram verzamelde. Zo ontstond een historisch overzicht in verhalen, foto’s en krantenartikelen van de legendarische Tram. Er was zoveel materiaal dat aan een expositie werd gedacht. Het enige dat nog ontbrak was een geschikte expositieruimte.

Hier schoot Museum Nienoord te hulp door de oranjerie van het museum ter beschikking te stellen aan de Historische Kring Gemeente Leek e.o. Daarmee was de samenwerking tussen beide organisaties een feit.

In de oranjerie van het museum is dan nu de tentoonstelling over de Drachtster Tram te zien. Foto’s van toen, van het personenvervoer en van het goederenvervoer, artikelen uit de Leekster Courant, verhalen van mensen die in hun jeugd langs de trambaan speelden, Jan Ernst Douma die de baan op doek vastlegde, en een prachtige film samengesteld uit oude filmbeelden van Tjerk Bekius vertellen samen de bijzondere geschiedenis van de Drachtster Tram.

De expositie is tijdens de kerstperiode bij Museum Nienoord te bewonderen op 7 december en op 20, 21, 22, 27, 28 en 29 december. En op 3,4 en 5 januari. Het museum is deze dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

De tentoonstelling over de Drachtster Tram is gratis toegankelijk.

Back to top button