Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gerard Bosman; oprichter Leekster Voetbalgala

Leek – Vandaag, donderdag 28 april, heeft burgemeester Ard van der Tuuk een koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt aan de heer G.J. (Gerard) Bosman. De uitreiking vond plaats bij Kasteel Nienoord in Leek.

Gerard Bosman ontvangt de onderscheiding voor al zijn vrijwilligersactiviteiten waaronder voetbalvereniging VV TLC Leek, voorheen VV Leek. In 1985 was hij (een van de) oprichter(s) en voorzitter van het zaalvoetbalteam Leek-Rodenburg. De afdeling groeide in de loop der jaren van één naar negen teams in competitieverband, eerst regionaal, daarna landelijk.

In 1986 was Gerard Bosman de initiator, voorzitter (tot 2010), bestuurslid (2011-heden) en jurylid van het Leekster Voetbalgala. Het voetbalgala wordt op de laatste avond van het regionale zaaltoernooi gehouden waar clubs uit Drenthe, Groningen en Friesland aan deelnemen. Het toernooi heeft een hoog reünie gehalte. Veel oud-spelers en oud-deelnemers komen in deze periode terug naar Leek om mensen uit de voetballerij te ontmoeten. Als organisator heeft hij behalve tijdens de toernooien zelf, veel werk verricht achter de schermen, zoals de verzorging van de programmaboekjes, de prijzen en het contact met de pers en de vrijwilligers.

Bekende oud-voetballers
Ook benaderde hij interessante gasten voor de lotingsavonden en aftrap van het toernooi. Voor de gala-avond word het sportcentrum Leek omgebouwd tot arena met 2.000 zitplaatsen. Hij wist tevens vele bekende oud-voetballers te strikken, zoals: Hugo Hovenkamp, Sjaak Swart, Edwin Grünholz, Simon Tahamata, Peter Houtman, Mario Been, Benny Wijnstekers, Azing Griever, Dick Schneider, Arnold Mühren. Om deze oud-spelers te financieren, wist hij diverse sponsoren te werven. Door de opkomst van het vrouwenvoetbal is het Gerard ook gelukt hiervoor een toernooi te organiseren en tijdens de laatste editie al 20 vrouwenteams binnen de lijnen.

Gerard was in 1991-1992 de initiator en hoofdredacteur van het Jubileumboek VV Leek, ter ere van het 60-jarig jubileum. Ook was hij jarenlang (jeugd)leider/trainer en lid van de technische commissie.

Handelsvereniging Leek Nietap
Naast alle activiteiten voor de voetbal was Gerard Bosman in de periode 1987-1992 bestuurslid en secretaris (1993-2006) van de Handelsvereniging Leek Nietap. Samen met medebestuursleden werden er diverse activiteiten ontwikkeld. Te denken valt aan het opstarten van Kleintje Pinkstermarkt (1988) en het ontwikkelen van een eindejaars winkelactie met als hoofdprijs een nieuwe auto. Beide acties werden een groot succes en hebben bijgedragen aan het op de kaart zetten van het winkelgebied van Leek. Daarnaast organiseerde zij de plaatselijke wielerronde en de 5 meiviering.

Van 1988-2015 was hij medeorganisator van de Leekster Gedichtendag. Deze dag werd in eerste instantie gehouden in zijn eigen boekhandel . Door de toenemende belangstelling is deze dag diverse malen naar een grotere locatie verhuisd. In totaal zijn er meer dan 100 dichters en muzikanten langsgekomen.

Literaire avonden
Van 1995-2019 was Gerard medeorganisator van de Literaire avonden bij de bibliotheek Leek, onderdeel van Biblionet Groningen. Deze avonden werden drie keer per jaar gehouden, waarbij vele bekende schrijvers voordrachten hebben gedaan. Te denken valt aan Marjan Berk, Joost Zwagerman, Ronald Giphart, Simon Vinkenoog. Hij verrichtte gedurende de avonden allerlei hand-en-spandiensten. Ook was hij actief betrokken bij de Poëzieavonden die werden gehouden te Leek.

Velen kennen Gerard Bosman ook van zijn Boekhandel Bronsema (Bosman). Gerard Bosman was geen standaard boekenverkoper : ”Hij was niet alleen gezegend met een grote liefde voor boeken en tevens met een flinke dosis kennis, wat onontbeerlijk is in zijn vak, maar hij dacht vooral groter en was maatschappelijk enorm betrokken.

Back to top button