De geschiedenis van Leek in 161 plaatjes

Leek- Op uitnodiging van supermarktketen Jumbo hebben de ‘Historische Kring Gemeente Leek en omstreken’ en ‘Oudheidkamer Fredewalda/CazemierBoerderij Tolbert’ een bijzonder boek samengesteld.

In twaalf hoofdstukken worden onderwerpen uit de geschiedenis van de zeven dorpen van de voormalige gemeente Leek en het aangrenzende Drentse dorp Nietap beschreven. In het boek is plaats voor 161 historische foto’s, die gespaard kunnen worden bij het doen van boodschappen.

Verschillende thema’s
De hoofdstukken beschrijven verschillende thema’s uit de Leekster geschiedenis. De plaatjes die erbij geplakt kunnen worden, komen uit de collecties van de Historische Kring, Fredewalda en de Beeldbank Groningen (Groninger Archieven). Verschillende vrijwilligers van de historische verenigingen hebben voor een mooie mix van tekst en afbeeldingen gezorgd.

Vanaf 17 mei
De boeken zijn vanaf maandag 17 mei gratis verkrijgbaar bij de twee vestigingen van Jumbo in Leek. Bij elke tien euro aan boodschappen wordt een zakje met vier verschillende plaatjes verstrekt. De actie loopt zes weken.

Beide historische verenigingen hopen door hun medewerking meer inwoners te interesseren voor de geschiedenis van de eigen omgeving en hierdoor donateurs te werven. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op de websites www.historischleek.nl en www.cazemierboerderij.nl

De beschreven onderwerpen
– Thema 1: Landschap en dorpen
– Thema 2: Vervening, dorpen en schansen
– Thema 3: Kerken en borgen
– Thema 4: Landbouw, veeteelt en gerelateerde industrie
– Thema 5: Verkeer en vervoer
– Thema 6: Leek en Tolbert: industriekern
– Thema 7: Onderwijs
– Thema 8: Verenigingen
– Thema 9: Joodse gemeenschap
– Thema 10: Tweede wereldoorlog gemeente Leek
– Thema 11: Bekende personen en zaken
– Thema 12: Middenstand en horeca

 

Back to top button