Winters vertier van vroeger: Draaiorgels en arrensleden bij Museum Nienoord

LEEK – Een Oudhollands plaatje. Dat is de vrolijke kerstexpositie van Museum Nienoord. De expositie bestaat uit een selectie arrensleden uit de collectie van het museum en enkele imposante draaiorgels van de familie Van der Vorst uit Groningen.

Museum Nienoord beschikt over een uitgebreide verzameling bijzondere arrensleden die slechts zelden in een expositie worden getoond. De sleden zijn uniek door hun sierlijkheid en hoge kwaliteit van afwerking.

Tijdens de kerstdagen kunnen bezoekers enkele sleden uit de vroege achttiende eeuw bekijken. Er is onder andere een fraai bewerkte dierenslede te zien uit ca.1700 en uit de negentiende eeuw is er een arrenslede te zien die is gebouwd door rijtuigfabrikant Spijker. De gebroeders Spijker waren ook de bouwers van de Gouden Koets. De sleden zijn te zien in combinatie met enkele draaiorgels van de familie Van der Vorst. Vader en zoon Van der Vorst hebben in Groningen een werkplaats waar zij draaiorgels restaureren en bouwen, al vier generaties lang. Al decennia zijn zij als orgeldraaiers bekende gezichten op de markten in Groningen. Door hun jarenlange ervaring met draaiorgels en hun uitgebreide kennis van deze instrumenten worden vader en zoon Van der Vorst beschouwd als autoriteit op dit gebied.

De orgels zijn tijdens de winteropening van het museum ook te beluisteren. Iedere zondagmiddag is de orgeldraaier aanwezig en klinkt er vrolijke orgelmuziek in het museum.

In de wintermaanden is Museum Nienoord open op:

20/21/22 december van 11.00 uur tot 17.00 uur

27/28/29 december van 11.00 uur tot 17.00 uur

3/4/5 januari 2014 van 11.00 uur tot 17.00 uur

Back to top button