Bewoners Tolbert ondernemen actie tegen moerasplant ‘Grote Waternavel’ in de Tolbertervaart

Tolbert – In grote delen van Nederland groeien kanalen en sloten dicht met de grote waternavel. Het woekerende plantje verstikt de inheemse waterplanten en bedreigt het dierlijk leven in het water. Zo ook bij grote delen van de Tolbertervaart.

De bestrijding van de grote waternavel is vooral een kwestie van er op tijd bij zijn en heel grondig te werk gaan. Veel werk wordt voorkomen door vroegtijdige signalering en grondige verwijdering. Te laat en je hebt een heel karpet te verwijderen. Laat je kleine stukjes achter zoals bij de gemeentelijke, machinale verwijdering, gebeurd dan je kunt volgend jaar weer opnieuw beginnen.

Bewoners in actie
De straat ‘Waterman’ ligt gedeeltelijk aan de Tolbertervaart en de bewoners zien het probleem ieder jaar groter worden. Daarom hebben enkele bewoners van de Waterman hun mouwen opgestroopt en zijn in een klein bootje de Tolbertervaart opgegaan om hun aandeel in de bestrijding te leveren. Voor het tweede jaar gaan ze het gevecht aan met de “Grote Waternavel”.

Ze verwijderen de lange slierten met wortel en al uit het water. Daarbij trotseren ze de talrijke bloedzuigers, het vele kroos en soms een nat pak. De planten worden in zakken gepropt en als het bootje te vol wordt, worden de zakken op de kant gehesen, waar het op een bult wordt gegooid, zodat de gemeente het kan verwijderen. Tegelijkertijd wordt er veel afval dat in het water drijft afgevoerd.

(lees verder onder de tekst)

Herhaling
Iedere twee weken gaan ze met het bootje langs de oevers van de Tolbertervaart, in de buurt van de Waterman en halen de plant met de hand weg om te voorkomen dat het zich hier verder verspreid. Ook vanaf de kant wordt de plant uit het water geharkt. Het is een intensieve klus en hopelijk krijgt het navolging zodat we gezamenlijk de “Grote Waternavel” de baas kunnen.

(lees verder onder de foto)

Grote waternavel (bron: Wikipedia):
De grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides) is een moerasplant die behoort tot de klimopfamilie. Van nature komt de plant voor in Noord-Amerika. In Nederland is de soort een exoot. De plant wordt gezien als een invasieve soort voor Nederland en de EU en mag daarom in Nederland en de andere Europese lidstaten niet meer worden verkocht.

De plant werd in Nederland voor het eerst waargenomen in 1994 en staat erom bekend in een hoog tempo watergangen te laten dichtgroeien, waardoor de doorstroming van water niet meer mogelijk is en de leefomgeving in het water wordt bedreigd door zuurstofgebrek.

   
Back to top button