Zwaagwesteinde – VEV’67 eindigt in 1-7

De voorbereiding:

Zaterdag 5 december 2015 stonde er voor VEV’67 de wedstrijd tegen Zwaagwesteinde op het programma. Na de remise tegen koploper Zeerobben van een week eerder was dit misschien nog wel een lastigere wedstrijd voor de mannen in het geel. Lastig omdat Zwaagwesteinde een laagvlieger is en er alles aan zal doen om in de tweede klasse te blijven. Voor de trainers was het dus zaak om te zorgen dat de mannen scherp zouden zijn en er niet te gemakkelijk over zouden denken. Voor een topduel zoals tegen Zeerobben hoef je geen enkele speler te motiveren, iets dat tegen een op papier mindere tegenstander nog wel eens veel moeilijker is.

Ondanks dat iedere voetballer zegt dat er van onderschatting geen sprake zal zijn, kan het onbewust en onbedoeld wel gebeuren dat er een stapje minder wordt gedaan. Tijdens de toeristische tocht naar Zwaagwesteinde werd er al geopperd dat er op de dag van sinterklaas geen cadeautjes mochten worden weggegeven. Aangekomen op het prachtige complex van Zwaagwesteinde bleek dat het veld er ondanks het weer van de afgelopen weken prachtig en goed bijlag. Na de bespreking van de trainer die honderd procent inzet eiste, kon de warming-up beginnen. Tijdens de warming-up konden de spelers wennen aan de straffe wind die over het veld waaide en nog wel eens van invloed zou kunnen zijn op het spelbeeld. De volgende spelers die aan de omstandigheden moesten wennen en de punten mee terug wilden nemen stonden op het wedstrijdformulier.

Klaas Kleiker ( GK ), Cedric Eeuwema, Wessel van der Galien, Ton Baan, Joachim Wiegman, Rick Schuring, Vincent de Koning, Jacob Tjoelker, Rense Dijk ( C ), Hendrik Rozema, Marwin van Wijk, Jeffrey Visser, Marco Soeten, Erwin Cazemier

De wedstrijd:

VEV’67 dat de toss verloor en de eerste met de wind mee mocht spelen begon sterk aan de wedstrijd en zette Zwaagwesteinde gelijk vast. Dit leidde in de derde minuut al tot de 0-1. Hendrik Rozema, die zijn eerste basisplaats had, bezorgde de bal bij aanvoerder Rense Dijk die Marwin van Wijk wist te bereiken. Marwin controleerde de bal knap en schoot van dicht bij beheerst de 0-1 tegen de touwen. In de negende minuut was Rense, na balverlies in de verdediging bij de thuisclub, opnieuw de aangever. Bij de tweede paal wist Rense opnieuw Marwin te bereiken die simpel binnen kon tikken. Na dik twintig minuten waren de rollen omgedraaid. Nu was het Marwin die Rense een opgelegde kans bood. De spits maakte het zichzelf nog knap lastig door een man uit te kappen, maar in de draai vond de targetman met een gekruld schot de verre hoek. De bal verdween achter de zwevende doelman in het doel voor de 0-3. Na de 0-3 zorgde Pilat, na slap verdedigen van VEV’67, voor hoop bij de gasten door in de verre hoek de 1-3 aan te tekenen. Hoop die snel vervloog doordat niet veel later de 1-4 op het scorebord stond. Vincent de Koning mocht op de linkerflank een vrije bal nemen die hij gevaarlijk liet indraaien. De bal werd door iedereen gemist en verdween met een stuit achter de doelman die geen hand uitstak om het leder tegen te houden. Nog in de eerste helft zou ook de 1-5 binnengeschoten worden. Joachim Wiegman bemoeide zich met de aanval en werd op links vrijgespeeld. De linksback die altijd constant speelt gaf de bal voor die door de wind gedragen werd en bij de tweede paal, tot zijn eigen verbazing, binnenviel. Hilariteit alom binnen het VEV’67 kamp die even later zagen dat diezelfde Joachim een veel makkelijkere kans om zeep hielp door de bal voorlangs te schuiven.

Na de 1-5 was het tijd voor de thee en konden de spelers zich enigszins opwarmen. In de rust werd Cedric Eeuwema vervangen door Marco Soeten waardoor er in de verdediging het een en ander moest worden omgezet. Klaas Kleiker die een makkelijke middag had trok in de rust 40 shirtjes aan om zich tegen de wind en de kou te beschermen. In de tweede helft had Zwaagwesteinde, met de wind in de rug, iets meer drang naar voren en probeerde het Klaas met afstandschoten te verrassen. Bij een van die schoten moest Klaas gestrekt naar de hoek om een doelpunt te voorkomen. VEV’’67 bleef voetballend de bovenliggende partij en op aangeven van Vincent de Koning liet Marco van dichtbij de 1-6 aantekenen. Jeffrey Visser, die ziekjes was geweest in aanloop naar deze wedstrijd, werd binnen de lijnen gebracht. Ook Erwin Cazemier mocht nog een groot gedeelte van de tweede helft meeballen in een wedstrijd die allang geen wedstrijd meer was. Zwaagwesteinde bleef stinkend zijn best doen maar was deze middag gewoon niet goed genoeg en moest toezien hoe Jeffrey zijn invalbeurt opsierde met een doelpunt dat de 1-7 betekende. Het slotakkoord in de negentigste minuut had voor Marwin moeten zijn die een hattrick had kunnen maken. Na een overtreding in de zestien legde de arbiter van dienst de bal op stip. De strafschop werd opgeëist door Marwin, die normaal zeer trefzeker is maar nu, misschien bevangen door de kou, de bal slecht inschoot. Hierdoor kende de goalie nog een persoonlijk succesje door de pingel van Marwin te keren. Meteen hierna was het gedaan met de pret en floot de scheids voor het einde van de wedstrijd. De scheidsrechter voelde heel goed aan dat niemand op blessuretijd zat te wachten waardoor het na exact negentig minuten gedaan was met deze match.

De nabeschouwing:

Na het laatste fluitsignaal zochten de spelers gelijk de kleedkamer op om weer op temperatuur te komen. Luitzen complimenteerde zijn mannen met een goede overwinning waarop niets af te dingen viel. VEV’67 had Zwaagwesteinde geen moment het idee gegeven dat er iets te halen viel en was voetballend deze middag de bovenliggende partij geweest. Met iets meer finesse had de uitslag nog groter kunnen zijn. Ook werd er nog gedold over de gemiste strafschop van Marwin. Volgende week staat de laatste wedstrijd van voor de winterstop op het programma. Dan is de nummer laatst van de competitie, t Fean 58, de tegenstander. Opnieuw mag er geen sprake van onderschatting zijn moet deze wedstrijd gewonnen worden. Hiervoor kan de selectie weer alle steun gebruiken van het hondstrouwe publiek. Aftrap op Oostindie is volgende week om 14.00 uur. Voor nu zeg ik maar weer de u welbekende uitdrukking,