Een zomer vol werkzaamheden nabij Groningen; check je route voor vertrek

Groningen – Ook deze zomer wordt er weer flink aan de weg gewerkt in en rond de stad Groningen. Vanaf 8 juli zijn er verschillende wegafsluitingen en verandert de situatie op de weg vaak. Het advies is dan ook om voor vertrek te checken waar je wel en niet langs kunt en rekening te houden met extra reistijd. Of laat de auto staan, kies voor de fiets, het OV of reis via een P+R.

De grootste afsluitingen deze zomer in Groningen hebben te maken met Aanpak Ring Zuid. Zo is Ring Zuid tussen de Europaweg en Euvelgunne anderhalve maand dicht, zijn er weekendafsluitingen op de A28 en de A7 en zijn verschillende op- en afritten afgesloten. Ondanks alle afsluitingen zijn alle bestemmingen in de stad altijd bereikbaar.

Minder rijstroken
Bij sommige wegwerkzaamheden is het niet nodig de hele weg af te sluiten, maar is het voldoende om één of twee rijstroken af te sluiten. Het verkeer kan dan passeren, maar kan wel hinder ondervinden. Deze zomer is er een rijstrookafsluiting op de A28 vanaf Haren tot het Julianaplein (naar de stad toe) en op de A7 tussen Groningen en Hoogkerk (in beide richtingen). Op Ring Oost zijn in juli en augustus enkele rijstroken niet beschikbaar vanwege werkzaamheden aan het asfalt.

Hieronder de belangrijkste geplande wegafsluitingen deze zomer in en rond Groningen. Ze staan op volgorde van de begindatum. De planning van de werkzaamheden kan veranderen. Ze kunnen eerder of later afgelopen zijn. Daarnaast zijn er afsluitingen die enkele dagen of nachten of alleen een weekend duren.

Afbeelding: Groningen Bereikbaar

DEELGEBIED WEST
1. Van Julianaplein naar Ring West (tot 17 juli)
Het Vrijheidsplein, het verkeersplein bij de Gasunie, wordt volledig omgebouwd. Tot 17 juli kun je niet vanaf het Julianaplein direct naar de westelijke ringweg. Je wordt omgeleid via de zuidelijke, oostelijke en noordelijke ringweg. Van 14 tot 17 juli is niet alleen de verbinding, maar ook Ring Zuid zelf van Julianaplein tot Ring West ook afgesloten.

2. Ring West: Afrit 18 Zeeheldenbuurt (tot 17 juli) Op de westelijke ringweg kun je tot 17 juli niet de afrit naar de Peizerweg nemen. De afrit is nodig voor het bouwverkeer dat wordt ingezet voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan de nieuwe weg. Je kunt omrijden via de afrit en oprit bij het Hoendiep. Overigens is van 10 tot 17 juli Ring West richting het noorden compleet dicht. Dus ook vanuit Drachten kun je dan niet de westelijke ringweg op.

3. Peizerweg richting Paterswoldseweg (tot 5 augustus) De Peizerweg is dicht vanaf de Admiraal de Ruyterlaan tot de Paterswoldseweg. De weg was hoognodig aan een opknapbeurt toe. De afsluiting geldt zowel voor auto’s als voor fietsers. De andere kant op blijft de weg open. Het autoverkeer wordt omgeleid via het Hoendiep.

4. A7-afrit 36 Groningen-West naar Laan Corpus den Hoorn (tot 4 september) Kom je vanaf Hoogkerk/Drachten over de A7 naar de stad Groningen, dan kun je deze zomer niet afrit 36 naar Groningen-West nemen. De zuidelijke rijbaan wordt hier opnieuw ingericht. Wil je naar Corpus den Hoorn? Ga dan via het Julianaplein en de afrit bij Groningen-Zuid.

5. A7-afrit 36 Groningen-West naar Ring West (van 10 juli tot 4 september) Verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten kan in deze periode niet direct naar de westelijke ringweg rijden. Ook de afrit naar Corpus den Hoorn is dan dus dicht. Al het verkeer uit deze richting komt daarom op het Julianaplein uit. De westelijke ringweg is bereikbaar via de noordelijke ringweg of via Hoogkerk en het Hoendiep. Van 10 tot 17 juli is de verbinding van Laan Corpus den Hoorn naar de westelijke ringweg ook afgesloten.

6. Oprit Hoogkerk naar Groningen (van 11 augustus tot 1 september) Drie weken lang kan het autoverkeer vanaf Hoogkerk niet de A7 oprijden. Aan het viaduct over de busbaan wordt gewerkt aan het herstellen van een oude brandschade.

7. A7: Eén rijstrook tussen Groningen-West en Hoogkerk (van 11 augustus tot 2 september) Het autoverkeer tussen Groningen en Hoogkerk (in beide richtingen) heeft deze periode één rijstrook minder. Dit heeft te maken met de aanleg van een nieuwe verbindingsboog vanaf Ring West.

DEELGEBIED JULIANAPLEIN

8. A28: Eén rijstrook beschikbaar richting de stad (van 10 juli tot 25 augustus) Op de A28 is voor verkeer vanaf Haren/Assen richting de stad één rijstrook beschikbaar. De rijstrook gaat via de afrit en oprit bij Groningen-Zuid (afrit 39). Op 8 en 9 juli en 26 en 27 augustus is de A28 helemaal afgesloten tussen Groningen-Zuid en Julianaplein (richting stad).

9. Viaduct van Ketwich Verschuurlaan (van 10 juli tot 11 augustus) Fietsers en auto’s kunnen een maand lang niet onder het A28-viaduct over de Van Ketwich Verschuurlaan door. Hier wordt gewerkt aan het definitief inrichten van de oostzijde van de A28.

10. A28: Op- en afrit Groningen-Zuid oostzijde (van 8 juli tot 25 augustus) Verkeer vanaf Haren/Assen kan vanaf 10 juli niet de afrit naar Groningen-Zuid nemen. Ook de oprit is dicht, vanaf 8 juli, voor het verkeer vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan richting Julianaplein. Hier wordt gewerkt aan de definitieve inrichting van de A28.

DEELGEBIED OOST

11. Zuidelijke ringweg tussen Euvelgunne en Europaweg (van 14 juli tot 1 september)
In de zomervakantie is een deel van de zuidelijke ringweg in beide richtingen dicht. Kom je vanaf de A7 (vanaf Hoogezand) of van de oostelijke ringweg, dan kun je deze zomer niet de zuidelijke ringweg op. De weg is dicht tot aan de Europaweg omdat de hoge Euvelgunnerbrug in de ringweg wordt vervangen. Je kunt omrijden via de overige ringwegen. In de andere richting is de zuidelijke ringweg dicht van de Europaweg tot de oprit bij Zuid-Oost. De oprit Meerstad naar de oostelijke ringweg

(N46) is dicht voor verkeer in de richting Hoogezand. Dit is vanwege de verkeersveiligheid.

Kijk voor een actueel overzicht van alle afsluitingen deze zomer en reisalternatieven op deze pagina.

   
Back to top button