Oud Leekster Rosalie Kuiper vervult lang gekoesterde wens en brengt eigen dichtbundel uit

Een verhaal over doorzettingsvermogen, zelfontplooiing en levensliefde

Leek/Groningen – 16 november was het zover. Voor Rosalie Kuiper ging een lang gekoesterde wens in vervulling: haar dichtbundel met de titel ‘Niet dicht te slaan’ werd op deze dag uitgegeven door uitgeverij Boekscout. ‘Een bijzonder feestelijk moment’, aldus Rosalie.

Rosalie Kuiper groeide op in Leek en volgde het gymnasium op de Lindenborg. Haar liefde voor het schrijven van verhalen en gedichten ontstond al eerder. Op jonge leeftijd schreef zij al verhalen zowel thuis als op school. Echter, had ze niet verwacht dat schrijven haar uitweg zou blijken uit een lastige periode: haar tijd in de jeugdzorg.

Ouderlijk huis verlaten
Zeventien jaar is Rosalie als ze haar ouderlijk huis verlaat en door omstandigheden terecht komt in de jeugdzorg. Een lastige tijd breekt aan waarin de vraag wie ze nu daadwerkelijk is lange tijd onbeantwoord blijft. ‘Verslagen, verloren en vol onbegrip keek ik naar de wereld. Op de vraag wie ik ben, had ik geen antwoord.’ De Leekster besluit niet op te geven, maar door te gaan waar opgeven op de loer ligt. ‘Het voelde alsof ik twee keuzes had. Ik koos voor het laatste. Vastberaden ging ik opzoek naar de weg die ik wilde bewandelen.’

Wisselende reacties
Gedurende haar tijd in de jeugdzorg ervaart ze wisselende reacties wanneer er over dit onderwerp wordt gepraat: lastige kinderen, schoolverlaters, kinderen met een rugzakje en slecht opgevoegd, zijn termen die zij vaak heeft gehoord. Zelf heeft ze dit nooit zo gezien:

‘Wanneer je als kind datgene verliest wat je het meest lief hebt, dan is het logisch dat het even niet goed met je gaat. Ik zag maar één ding: een verlangen naar liefkozing, positieve aandacht en acceptatie.’ Daar tegenover staat ook dat de mensen die begripvol waren er alles aan deden om haar te laten inzien welke talenten, capaciteiten en krachten zij bezit. ‘Dat waren en zijn de mensen die mij op weg hebben geholpen.’

Levensliefde
Haar ervaringen over het terugvinden van de weg die je bewandeld, zijn wie je bent en het herontdekken van levensliefde heeft ze verwoord in gedichten. Dit resulteerde in de dichtbundel ‘Niet dicht te slaan’ welke positiviteit uitstraalt. Laten zien hoe uniek iedereen is, hoe alles nauw verbonden is in het leven en hoeveel kleur de wereld met zich meedraagt is wat ze wil laten zien. Bovenal wil ze mensen en kinderen die in een benarde situatie zitten hoop bieden: ‘Donkere perioden hoeven niet te betekenen dat je je nooit meer vrij en liefdevol kunt uiten over dit leven. Je hebt altijd weer de keuze om een nieuwe weg te bewandelen. Zo heb ik ook mijn weg vervolgd.’

Mocht je Rosalie haar boek nu graag willen lezen, dan is het te bestellen in de webshop van uitgeverij Boekscout en bij boekhandel Daan Nijman in Roden.

Back to top button