Wintertentoonstelling Pronk & Praal bij Museum Nienoord

Leek – Het Nationaal Rijtuigmuseum opent deze week een expositie met verschillende bijzondere collectiestukken, luxe winterse aanspanningen uit de voorbije eeuwen.

Pronksleden, dierensleden, carrouselsleden, Poolse sleden,  sleden van Fries type, sleden van frans type, arretikkers… er is een keuze gemaakt uit de collectie sleden die als gemeenschappelijke noemer hebben de eigen pronk  en praalzucht van de gebruikers ervan te tonen.

Macht
In de 17e t/m de 19e eeuw werden sleden niet alleen gebruikt om puur winters vermaak te hebben. Vaak was het een middel om bewondering of respect af te dwingen,  een manier om eigen macht of importantie te tonen aan de wereld.

Pronksleden waren vaak topstukken van toegepaste kunst, de beste ambachtslieden en kunstenaars werden aangesteld om dergelijke vervoermiddelen te maken. Dit gebeurde  in opdracht van mensen die graag pronkten met eigen macht en rijkdom, of dit deden om deel te nemen aan optochten, zogenoemde carrousels, die werden georganiseerd ter meerdere glorie van de plaatselijke vorst of machthebber.

Wintervermaak
Maar ook in de 19e eeuw was het voor veel vorstenhuizen of mensen van adel nog steeds van belang om in de koetshuizen naast mooie equipages van deftige rijtuigen één of meer bijzondere sleden te hebben. Wintervermaak en jachtpartijen waren bijzonder  geschikt om zich aan de wereld te tonen en respect af te dwingen. In de expositie zijn opgenomen twee bijzondere sleden uit ons eigen Koninklijk Huis, van koning Willem I en van Koningin Emma.

Sleden
Naast de pronkstukken staan in de expositie eveneens een aantal van de pas door het Nationaal Rijtuigmuseum verworven sleden, afkomstig uit de collectie van Barend Cruijff  in Purmerend: een fraaie dierenslede met kuip in de vorm van een draak en een aantal arretikkers met bijzondere kenmerken. Belangrijk erfgoed dat een verrijking betekent voor de sledencollectie van het Nationaal Rijtuigmuseum, die inmiddels al 70 exemplaren telt.

Openingstijden en entree
De tentoonstelling is geopend op vrijdag t/m zondag van 12.00 uur tot 16.30 uur. De entreeprijs bedraagt € 6,50. Kinderen t/m 7 jaar gratis; kinderen van 8 t/m 14 jaar betalen € 3,50. Vrienden van het museum en museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Bereikbaarheid
Museum Nienoord ligt centraal in Noord-Nederland op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Gelegen aan de A7, 15 minuten rijden vanaf de stad Groningen. Eenmaal aangekomen kunt u gratis parkeren op de ruime parkeerplaats.

Back to top button