Ruud van Nijen: “Het gaat langzaam, maar ik ben blij dat de rondweg om Leek een stapje dichterbij is gekomen.”

Leek – Ruud van Nijen (88 jaar) strijd al jarenlang voor een leefbare   Lindensteinlaan en Auwemalaan in Leek.   Eerst bij de voormalige gemeente Leek en na de herindeling bij de nieuwe gemeente Westerkwartier

Aangeboden petitie
Dat Ruud niet de enige is die zich ergert aan de grote stroom auto’s door de hoofdstraten van Leek bleek wel uit de door hem in 2019 aan de nieuwe raad van het Westerkwartier  aangeboden petitie. Zie :  Petitie voor de rondweg om Leek aangeboden aan burgemeester Wiersma – InfoLeek

Deze samen met  Johan de Vries (nu raadslid voor VZ Westerkwartier) in 2018 opgestarte petitie werd niet alleen breed gesteund door bewoners van de Lindensteinlaan en de Auwemalaan. Ook veel bewoners  van de Carolieweg,  de Euroweg , de Oldebertweg en uit het centrum van Tolbert zijn het vele verkeer zat.

Nieuwe verkeersvisie Westerkwartier
Na twee jaar van voorbereiding stond afgelopen woensdagavond  de nieuwe verkeersvisie op de agenda van de gemeenteraad. Wethouder G. Dijkstra-Jacobi ( VZ Westerkwartier) benoemde in haar terugblik nog even de door meer dan 1500 mensen uit het Westerkwartier ingevulde enquête.  Ook hier kwam de vraag naar  een rondweg om Leek sterk naar voren

Groen Links en D66 wijzen de rondweg af
In een stevig debat werden de verschillen tussen de partijen goed zichtbaar. Zo zien met name Groen Links en D66 deze rondweg helemaal niet zitten.

Met name Groen Links is tegen het aanleggen van meer asfalt. Dit ondanks dat er veel nieuwe woningen worden bijgebouwd en de straten bij Leek op sommige tijdstippen helemaal dichtslibben.

Ruud van Nijen vindt het vreemd dat deze partijen de wensen van de inwoners gewoon durven negeren.

Ruud: “ Ik vind het erg makkelijk dat ze maar blijven roepen, dat mensen uit de auto moeten en op de fiets. Hoe willen ze dit gaan doen? De praktijk wijst immers  echt anders uit. Er zijn en worden veel nieuwe woningen  in Zevenhuizen en de nieuwe wijk Oostindie in Leek gebouwd.  Natuurlijk rijden deze mensen ook in een auto”.

Maak ik de aanleg van de rondweg nog wel mee?
Wat Ruud teleurstellend  vindt, is dat een hele krappe meerderheid van de gemeenteraad een voorstel van de PvdA heeft aangenomen.  Daarmee is de focus op de rondweg als de beste oplossing uit de visie gehaald . Het is nu vervangen door weer een breder onderzoek.

Ruud zegt hierover: “ Er is in al die jaren al zo veel uitgezocht. Steeds bleek de westelijke rondweg om Leek  de enige echte oplossing”.  Omdat hij verwacht dat het onderzoek nu nog langer zal gaan duren is hij bang dat hij, gezien zijn leeftijd,  de aanleg van de rondweg niet meer mee zal maken.

Keuze ChristenUnie en 50Plus wekt verbazing
“Wat ik echt niet begrijp” vervolgde Ruud , “ is dat de CU maar ook 50 Plus voor het voorstel van de PvdA  hebben gestemd. Ze riepen immers steeds zo voor de aanleg van de rondweg te zijn, maar dat blijkt nu niet”.

Ruud is wel tevreden met de steun van VZ Westerkwartier, CDA, VVD en Sterk Westerkwartier .

Verkeersvisie  aangenomen

Het was al na middennacht dat er uiteindelijk gestemd kon worden over de totale verkeersvisie.  Alleen Groen Links stemde tegen.

Back to top button