KNMI geeft code geel af wegens gladheid door (natte) sneeuw

Landelijk – In grote delen van het land valt vanavond en aan het begin van de nacht enige tijd natte sneeuw en op sommige plaatsen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen.

De grootste kans op een witte wereld is voor de oostelijke delen van het land. Zowel vannacht als morgenochtend kan het plaatselijk glad zijn, ook als er geen sneeuw (meer) ligt.

Code geel
Het KNMI heeft voor de provincie Groningen code geel afgegeven wegens gladheid. Deze waarschuwing geldt van maandagavond 22:00 uur tot maandagnacht 03:00 uur. Het KNMI adviseert “Pas uw rijgedrag aan en volg weerberichten en waarschuwingen.”

Grootste kansen witte wereld voor Oost-Nederland
De beste kansen op een tijdelijk witte wereld zijn voor Limburg, het (uiterste) oosten van Noord-Brabant, de oostelijk helft van Gelderland (inclusief de hogere delen van de Veluwe), Overijssel, Drenthe en Groningen. Als het even goed doorsneeuwt kan in deze delen van het land een sneeuwdek van 0-3 cm ontstaan.

Gladheid
Dat het bij sneeuwval glad kan zijn zal niemand verbazen. Als er sneeuw op de weg ligt zullen weggebruikers hier automatisch alert op zijn.

Gevaarlijker is de eventuele gladheid later in de nacht en morgenochtend. Na het neerslaggebied volgen opklaringen. Bij een luchttemperatuur rond 1 graad boven nul kan de weg lokaal afkoelen tot rond of net onder het vriespunt. Hierdoor is kans op bevriezing van natte wegen. De kans hierop is het grootst op bruggen en viaducten, maar lokaal kunnen ook gewone wegen (op beschutte plekken) glad worden.

Nacht naar woensdag opnieuw kans op sneeuw?
Na een grotendeels droge dinsdag met behoorlijk wat zon volgt dinsdagavond opnieuw neerslag. Zoals het er nu voorstaat valt hieruit in de zuidwestelijke helft van het land voornamelijk regen. In het noorden en oosten is opnieuw kans op natte sneeuw. Vooral in het oosten van Friesland, Drenthe en Groningen kan de sneeuw opnieuw tijdelijk blijven liggen met een sneeuwdek van 0-2 cm tot gevolg. Als het tot een sneeuwdekje komt smelt dit woensdagochtend snel weg.

   
Back to top button