Koudere tendens, kleine kans op witte kerst

Landelijk – De kans op een witte kerst is momenteel iets groter dan de statische kans. Over twaalf dagen is het al kerst. Voor een weersverwachting is dit nog erg ver weg, maar wel net dichtbij genoeg om een eerste voorzichtige uitspraak te doen.

De komende werkweek is er geen enkele kans op winters weer. Overdag is het veelal een graad of 10 en ook ’s nachts blijft het kwik ruim boven het vriespunt. Na vandaag is het vaak droog en als er wel iets valt zal dit gewoon regen zijn.

Temperatuur in dalende lijn
Vanaf komende vrijdag zit er een dalende tendens in de temperatuurverwachting. In de week voor kerst is er grote kans op rustig decemberweer met weinig neerslag, maxima een aantal graden boven het vriespunt en minima rond of net onder het vriespunt.

Er is ook een 40% kans op nog wat kouder weer met maxima rond of net boven nul en in de nachten op uitgebreide schaal vorst. Ook in dit weertype zijn de neerslagkansen aanvankelijk tamelijk klein. Vlak voor kerst neemt de kans op sneeuw wel een beetje toe.

Witte kerst?
Voor een officiële witte kerst moet op beide kerstdagen in De Bilt ’s ochtends een gesloten sneeuwdek liggen. De statistische kans (op basis van data uit het verleden) hierop is nog geen 7%.

Gezien de verwachtingen is de kans dat het dit jaar lukt iets groter dan ‘statistisch’ met circa 10%. Hiervoor moet het koudere scenario in de aanloop uitkomen en moet er vlak voor kerst (of vroeg op de 25e) sneeuw van betekenis vallen in De Bilt.

De kans dat ‘ergens in Nederland’ op enig moment tijdens kerst een sneeuwdekje ligt is met circa 30% een stuk groter.

Back to top button