Proef gratis reizen met openbaar vervoer voor Wmo-pashouders

Westerkwartier – Op 1 januari start een proef in de gemeente Westerkwartier: gratis reizen met het openbaar vervoer. De proef is bedoeld voor een groep Wmo-reizigers. Het doel van de proef is om inwoners met een Wmo-pas (mede) gebruik te laten maken van het openbaar vervoer wanneer dat kan.

Wat houdt de proef in?
Inwoners met een Wmo-pas kunnen tussen 1 januari en 1 juli 2022 het openbaar vervoer uitproberen. We begrijpen dat niet iedereen met een Wmo-pas dit kan. Daarom is er een groep inwoners geselecteerd die zonder hulpmiddelen reist, zonder begeleiding en jonger is dan 80 jaar. Iedereen die hieronder valt, heeft zich inmiddels kunnen inschrijven. In totaal hebben 28 inwoners zich aangemeld om mee te doen.

Inwoners die meedoen, houden tijdens de proef hun Wmo-taxipas. Hierdoor kan de deelnemer zelf bepalen op welke manier hij reist: met de taxi of met het openbaar vervoer. Ook ontvangt iedere deelnemer een extra pas. Hiermee kan iemand meereizen om te helpen, maar ook voor de gezelligheid.

Waarom doet de gemeente mee aan deze proef?
Inwoners krijgen meer vrijheid om te kiezen op welke manier ze willen reizen. Ook kunnen zij zelfstandiger reizen. Dat past bij de preventieve aanpak van de gemeente waarbij zoveel als mogelijk uitgegaan wordt van eigen kracht van inwoners. Vanaf 2030 zal er een grote toename in de groep 80-jarigen zijn. Om te zorgen dat het Wmo-vervoer voor iedereen toegankelijk blijft, willen we onderzoeken of het openbaar vervoer voor een deel van deze groep inwoners een extra mogelijkheid is.

Back to top button