Kans op witte kerst groter dan normaal

Nog geen uitsluitsel over zachte of koude kerst

Landelijk – Wie hoopt op een witte kerst mag dit jaar zeker dromen. De kans op een besneeuwd landschap tijdens de kerstdagen is namelijk dubbel zo groot als normaal met 15%. De verwachting is wel onzeker. We krijgen namelijk óf een koud scenario met kans op winterse neerslag óf juist zachter weer dan gebruikelijk.

Dat de verschillen deze kerst zo groot kunnen zijn en er nog geen uitsluitsel is of we een witte kerst krijgen, heeft alles te maken met de grens tussen koude en zachte lucht. Die komt tijdens de kerstdagen mogelijk pal boven Nederland te liggen. Een verschuiving van 100 kilometer kan al een verschil maken van 10 graden en regen, of 0 graden en sneeuwval. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “De verschillende weermodellen geven nog steeds hele verschillende uitkomsten voor kerst. Wel lijkt het vrij zeker dat er geen tussenweg is tussen het zachte en winterse scenario.”

Vorig jaar was al ruim een week op voorhand duidelijk dat kerst groen zou verlopen. Uiteindelijk werd het eerste kerstdag 6,6 graden in De Bilt en tweede kerstdag 5,9 graden. Voor de kerstperiode zijn dat hele gebruikelijke temperaturen. De laatste officiële witte kerst is alweer 11 jaar geleden. In 2010 kleurde het landschap namelijk voor het laatst op beide kerstdagen wit in De Bilt.

Winterse aanloop naar kerst
Dat de winter niet ver weg is, merken we in de aanloop naar kerst al. Zo kan het dinsdag en woensdag regionaal de hele dag blijven vriezen en dat zou de eerste ijsdag kunnen betekenen van deze winter. In die gebieden komt wel hardnekkige mist voor. Tijdens de nachten is kans op matige vorst met temperaturen beneden -5 graden. Mist, autoruiten krabben, maar ook een prachtig berijpt landschap zitten er komende week dus wel in. Vanaf donderdag neemt bovendien de kans op winterse neerslag toe, waardoor we mogelijk al vóór kerst sneeuwvlokken te zien krijgen.

   .
Back to top button