Nieuwe jaar droog en uitzonderlijk zacht van start

Landelijk – Nieuwjaarsdag verloopt overwegend droog met af en toe zon. Het nieuwe jaar gaat uitzonderlijk zacht van start met maxima van 12 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden. Dit zijn recordhoge temperaturen voor 1 januari. Ook zondag is het nog behoorlijk zacht, maar in de laatste vakantieweek doet de temperatuur een stap terug.

Nieuwjaarsdag start met veel bewolking, maar gedurende de ochtend breekt vanuit het westen soms de zon door. Bovendien blijft het de hele dag droog, maar de komende dagen keert de wisselvalligheid terug.

Kans op mooie zonsondergang door Saharastof
Het nieuwe jaar gaat uitzonderlijk zacht van start en het weerbeeld laat vandaag veel hoge wolkenvelden zien met af en toe zon. De stevige zuidwestenwind zorgt niet alleen voor aanvoer van zeer zachte lucht, maar brengt ook een beetje Saharazand naar onze omgeving. Daardoor is de zonsondergang net wat roder dan normaal!

De maximumtemperatuur komt uit op 12 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden van het land. Zeer lokaal kan het in Limburg zelfs 16 graden worden en daarmee start het nieuwe jaar recordzacht.

Eerste week 2022 minder zacht
Zondag en maandag is het eerst nog behoorlijk zacht met maxima van 10 tot 13 graden. Er trekken buien over het land die vooral zondagavond pittig uit kunnen vallen met onweer en zware windstoten. Gelukkig zijn er overdag ook zonnige en droge perioden. Wel is de wind flink aanwezig. De dagen daarna draait de wind naar het noordwesten en wordt koudere lucht aangevoerd met op dinsdag duidelijk lagere middagwaarden. Daarbij regent het flink en mogelijk valt zelfs natte sneeuw, een groot contrast met het lenteachtige weer van dit weekend!

Vanaf woensdag wordt het nog ‘slechts’ 5 tot 7 graden en in de loop van de week neemt de kans op nachtvorst toe. Bovendien maakt de stevige noordwestenwind het dan voor het gevoel nog wat kouder. Het weerbeeld is licht wisselvallig met wolken, af en toe een (winterse) bui en soms zon. Serieuze winterkou staat niet op het programma.

Back to top button