Uitzonderlijk zacht nieuwjaarsweekend eindigt met onweer en veel regen

Landelijk – Het nieuwjaarsweekend wordt afgesloten met vuurwerk, aldus Weeronline. Zondagavond trekken vanuit het westen pittige onweersbuien over het land. Daarbij is kans op zware windstoten tot 85 kilometer per uur, lokaal ook flinke plensregens en ook hagel.

Het uitzonderlijk zachte en lenteachtige nieuwjaarsweekend krijgt deze zondag een zomers tintje. Zondagavond trekken namelijk stevige buien over het land. Met name in de zuidelijke helft kan het daarbij onweren. De buien kunnen fel uitpakken met hagel en zware windstoten tot 85 kilometer per uur. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Bij deze buien valt flink wat regen in korte tijd. Wie zondagavond met de fiets op pad moet raakt zonder regenkleding dan ook binnen een paar seconden doorweekt. Wateroverlast zoals we bij onweersbuien in de zomer zien en waarbij veel straten blank komen te staan, verwachten we niet.”

Zondagmiddag is het eerst overwegend droog en kan de zon nog even doorbreken. Het wordt dan 12 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. In de nacht werd het landelijke warmterecord al gebroken en dit gebeurde voor de vierde dag op rij.

Lenteweer maakt plaats voor normaal winterweer
Op nieuwjaarsdag was lokaal nog sprake van een uniek vroege lentedag met 15 graden, maar zulk zacht weer zit er voorlopig niet meer in. Na het weekend zet de temperatuur een daling in en komt soms zelfs een vleugje winter om de hoek kijken. Dinsdag blijft een neerslaggebied boven ons land slepen en dat zorgt vooral in het midden en zuiden urenlang voor regen. Woensdag trekken (winterse) buien over. De rest van de week kan af en toe wat neerslag vallen, mogelijk ook met winters karakter. De maxima komen uit op 5-7 graden en dat zijn hele normale waarden voor begin januari.

Back to top button