Lezing ‘Een leven vol rijtuigen’ door museumdirecteur Geert Pruiksma en schrijver Hein Bekenkamp

LEEK – Het zestigjarig bestaan van het Nationaal Rijtuigmuseum (NRM) op het Landgoed Nienoord in Leek vormde de aanleiding voor het uitbrengen van het boek ‘Een leven vol rijtuigen’.

Eindredacteuren Geert Pruiksma (directeur NRM) en schrijver Hein Bekenkamp verzamelden en schreven de uiteenlopende vertellingen en vonden gastschrijvers bereid hun ervaringen met dit rijdend materieel erfgoed aan het papier toe te vertrouwen. Ze vertellen er over tijdens een bijzondere lezing op vrijdagmiddag 10 januari 2020 in de Ridderzaal van de Borg Nienoord (aanvang 15.00 uur). Tijdens deze virtuele wandeling presenteert het Peizer Kwintet een enkele aangename muzikale versnapering.

In het eerder dit jaar verschenen boek passeert het museum in 60 vertellingen over reizigers, paarden, koetsen, sleden en hun avonturen.

Voorzitter Berend de Boer van onze Compagnie schreef het inleidende hoofdstuk van dit jubileumboek. Naast zijn bijdrage (en die van de beide samenstellers) leverden onder meer Rita Radetzky, Rosita Steenbeek, Pauline Broekema, Stalmeester Bert Wassenaar, Marie Stravinsky en Jean Pierre Rawie teksten. De beide sprekers wandelen in woord en (bewegend) beeld langs die historische verhandelingen, columns en andere interessante, ontroerende en verrassende verhalen uit de wereld van het aangespannen rijden, inclusief interessante aspecten van de museumcollectie en ‘alles’ daaromheen.

De lezing geldt als een officiële afsluiting van het Jubileumjaar, waarin het Nationaal Rijtuigmuseum zijn zestigjarig bestaan herdacht.

De bijbehorende tentoonstelling in het museum blijft overigens – wegens groot succes – nog het gehele seizoen (tot juni 2020) te bezoeken. En het boek “Een leven vol rijtuigen” is nog gewoon te koop (hoewel de voorraden inmiddels slinken).

   
Back to top button