Brandweer Nederland vraagt oplettend te zijn voor natuurbranden; ”We schalen op naar fase 2”

Landelijk ”De afgelopen tijd is er weinig regen gevallen. Daarom verhogen we vanaf morgen, 10 juni, het natuurbrandrisico naar fase 2” Aldus de brandweer.

Met het mooie weer neemt het risico op natuurbranden toe. ”Op zaterdag 10 juni verhogen wij het risico naar fase 2, omdat het in de afgelopen weken niet heeft geregend” meld de brandweer. De natuur kampt als gevolg met droogte. Ga je de natuur in? Dan vraagt de brandweer om je aandacht voor het voorkomen of melden van een natuurbrand. Ook de brandweer is extra oplettend.

Hoe voorkom je een natuurbrand?
Gooi afval in de afvalbakken. Kan dat niet, neem het dan mee en gooi het thuis weg. Denk ook aan glas. Want als de zon daarop schijnt, kan er brand ontstaan.
Houd je aan de regels die in het gebied gelden als je gaat barbecueën, een kampvuur maakt of een vuurkorf gebruikt.
Parkeer je auto niet in hoog gras. De katalysator aan de onderkant van de auto is namelijk erg warm en kan zorgen voor brand.
Houd bospaden vrij, zodat de brandweer er altijd langs kan.
Houd natuurgebieden rookvrij. Rook je toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit en neem de peuk mee. Let ook op of er een rookverbod is.
Controleer of je mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt, voor als er toch een natuurbrand ontstaat.

Meer weten over wat je moet doen om een natuurbrand te voorkomen? Of wat je moet doen bij een natuurbrand? Kijk op de website van Brandweer Nederland.

Wat betekenen de fases 1 en 2?
Fase 1: Er is een normaal risico op natuurbranden. Dit betekent dat je voorzichtig moet zijn.
Fase 2: Het is langere tijd droog in de natuur en er is een verhoogd risico op natuurbranden. Wees extra oplettend.
Gaat het regenen? Of krijgen we vochtiger weer? Dan schaalt de brandweer weer af naar fase 1. Kijk voor de risico kaart voor natuur branden op deze website.

   
Back to top button