Wethouder Harry Stomphorst gaat met blinde geleide stok door centrum Marum tijdens; ‘Dag van de Witte Stok’

Westerkwartier – Op zondag 15 oktober is de Dag van de Witte Stok. Een dag waarop we internationaal aandacht vragen voor meer begrip voor de manier waarop mensen die slechtziend of blind zijn zich bewegen op straat en in openbare gebouwen.

De Oogvereniging Regio Groningen organiseert daarom samen met het Platform Toegankelijk Westerkwartier op maandag 16 oktober in het centrum van Marum een actie om aan te tonen hoe ontoegankelijk het grote plein is voor slechtzienden en blinden.

Veel mensen weten niet waar de witte stok met rode ringen voor staat. Daar willen wij verandering in brengen. De witte stok helpt ons namelijk niet alleen om onze weg te vinden, maar de witte stok moet ook voor veiligheid zorgen. Aan de witte stok kunnen anderen namelijk zien dat wij hen niet kunnen zien.’

Op pad met de witte stok, geef ons de ruimte
Het thema van dit jaar is dan ook: op pad met de witte stok, geef ons de ruimte. Ton van Weerdenburg van de landelijke Oogvereniging: ‘Het idee is dat er aandacht wordt gevraagd om mensen met een witte stok de ruimte te geven die ze nodig hebben om zich te oriënteren onderweg. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de geleidelijnen vrij blijven en biedt mensen hulp aan om een lastig punt te overbruggen. Maar daarbij is het ook belangrijk dat de openbare ruimten, denk aan wegen, winkelgebieden en openbaar vervoer, goed zijn opgezet.’

De actie in het centrum van Marum
In het centrum van Marum is een groot plein, ook wel shared space genaamd. Voor slechtzienden en blinden is dit een ontoegankelijk gebied, vanwege dat er geen markeringspunten te vinden zijn, zoals stoepranden. Het lastigste is toch wel dat al het verkeer kris-kras over het plein kunnen rijden. Fietsers, auto’s, scootmobiels, brommers, maar ook de bussen rijden in dit gebied vrolijk rond.

Daarom is het gewenst dat er geleidelijnen komen in dit gebied, zodat er een vaste route komt om veilig door dit winkelgebied te navigeren met de witte stok.

Waar en wanneer
Datum: Maandag 16 oktober 2023.
Aanvang: 14.00 uur.
Locatie: Voor de ingang bij de Albert Heijn, Wendtsteinweg 64 Marum.
Eindtijd: Circa 15.00 uur.

Doe mee!
Wethouder Harry Stomphorst doet mee met deze actie. Hij mag proberen om met een witte stok en met een blinddoek een route te vinden om naar de overkant van het plein veilig aan te komen.

Wilt u dit ook eens geprobeerd hebben? Kom dan op maandag 16 oktober 14.00 uur naar de Albert Heijn, dan kunt u zelf eens ervaren hoe lastig dit plein op dit moment is voor slechtzienden en blinden.

Uiteraard wordt u tijdens het lopen met de witte stok en met blinddoek goed begeleid door de vrijwilligers.

Wat is Platform Toegankelijk Westerkwartier?
Het Platform Toegankelijk Westerkwartier houdt zich bezig met toegankelijkheid binnen de gemeente. Zoals de toegankelijkheid in en rondom een dorp, van de trein- en busstations en andere openbare voorzieningen en gebouwen, maar ook met begrijpelijke teksten op de website van de gemeente en haar formulieren.

Oogvereniging
De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening. Ze zetten hun in voor betrouwbare informatie, komen op voor de belangen van alle mensen met een oogaandoening en bieden we mensen de kans om elkaar te ontmoeten.

   
Back to top button