Burgemeester Westerkwartier; Horecaondernemers mogen zaterdag de deuren openen. “Laat zien dat het verantwoord kan.”

Leek – In aanloop naar de persconferentie van vrijdagavond roepen winkeliers en horecaondernemers uit Leek het kabinet op om Nederland weer ‘open’ te gooien. Het ongeduld loopt op en het begrip kalft af.

Misschien mogen sommige ondernemers op afspraak weer open maar men wil duidelijk maken dat het totaal van winkels, horeca en overige sectoren zorgen voor een duurzame, levendige en toekomstig centrum Leek en daarmee dus ook een goede leefomgeving voor Leek en omstreken garandeert.

Steunpakketten niet toereikend
Op 19 december ging de lockdown in. Nu, bijna vier weken later, lijkt de geest dus uit de fles bij de winkeliers en horecaondernemers. De steunpakketten zijn vaak niet toereikend voor hen. Daarbij steekt het dat er in de buurlanden veel meer mag. Ze wijzen erop dat het essentieel is om weer open te gaan, omdat ze anders voor altijd gesloten zullen blijven.

Uit de crisis modus
Om heel Nederland te laten zien dat we uit de crisis modus willen en iedereen weer ‘normaal’ wil leven vragen ze horecaondernemers aankomende zaterdag hun winkels open willen gooien. Of voor de winkel wilt gaan zitten of om in ieder geval een statement te maken tijdens deze protestactie.

WinkeleninLeek heeft met een aantal ondernemers en het bestuur van de Handelsvereniging contact gehad en de mogelijkheid besproken om vanuit Leek ook een signaal af te geven.

Samen een signaal afgeven
Als actie stelt WinkeleninLeek voor om zaterdag 15 januari van ‘5 voor 12’ tot 16:00 uur de deuren van de (winkels en) horeca te openen. Niet om burgerlijk ongehoorzaam te zijn maar gezamenlijk een statement te maken.

Als er geen verruiming komt zullen diverse ondernemers het niet redden waardoor een levendige winkelkern in totaliteit schade lijdt. Het gevolg daarvan is dat ook de leefbaarheid in Leek wordt bedreigt.

Reactie burgemeester Ard van der Tuuk
We hebben burgemeester Ard van der Tuuk om een reactie gevraagd. “We begrijpen de ondernemers heel goed, daarom zullen we zaterdag 15 januari ook niet handhaven als men de deuren opent. We hopen dat iedereen kan laten zien dat het verantwoord kan. En dat men zich aan de maatregelen houdt, zoals niet teveel mensen in de zaak en mondkapjes op.”

Koffieactie
WinkeleninLeek is bezig om een gratis koffie actie op te zetten waarbij elke winkelier die de deuren opent een koffiebon uitdeelt aan kopers of bezoekers die daarna bij de geopende horeca ingeleverd kan worden voor een gratis kopje koffie.

Op dit moment hebben

  • Vicini (bevestigd)
  • Dorpskamer van Leek (bevestigd)
  • Vandaag eten & drinken (bevestigd)

aangegeven de deuren te openen.

De koffiebonnen kunnen door de consument bij bovenstaande horecagelegenheden worden ingeleverd voor een gratis kop koffie.

Ga jij ook open of wil je zaterdag van je laten horen? Laat het WinkeleninLeek weten via [email protected]. Meer actuele informatie over de deelnemende winkels vind je hier: www.winkeleninleek.nl/wijgaanopen/

Back to top button