Scholen in Westerkwartier en de regio gaan strijd aan tegen zelfdoding en depressie onder scholieren

Leek/Regio – Scholengemeenschap RSG de Borgen, Terra Oldekerk, Lauwers College Grijpskerk en Dr. Nassau College Norg starten op 9 en 10 februari met het “Laat Het Licht Aan programma”, waarmee zij hun leerlingen en medewerkers bewust willen maken van wat een depressie eigenlijk is. Het doel is het voorkomen van zelfmoord onder jongeren.

“Laat Het Licht Aan” is een initiatief van Jarno Korf (24, acteur en medeproducent) en Willem van Leunen (46, programmadirecteur). Met deze bewustmakende educatieve theatershow en bijbehorende masterclass tourt de productie door heel Nederland. Korf: “Ik wil graag mijn eigen ervaringen delen en ik kan dat niet beter doen dan door het maken van deze educatieve theatershow.”

Zwaar onderwerp
“Ik ben me er goed van bewust dat het een zwaar onderwerp is”, benadrukt Consulent Passend Onderwijs en Gedragsspecialist Annie Kuiler, “en het is hard nodig dat er op een luchtige manier het taboe wordt doorbroken.

We hebben gekozen voor deze educatieve theatershow voor meer dan 850 leerlingen en een masterclass voor volwassenen, om ze op een luchtige manier tot nieuwe inzichten te laten komen”.

Op 9 en 10 Februari beginnen de docenten met de “Masterclass depressiepreventie”. In deze dynamische masterclass leert de deelnemer depressie signalen herkennen bij zichzelf en anderen en persoonlijke belemmeringen rondom het onderwerp weg te nemen. Ook oefent de deelnemer met toepasbare gesprekstechnieken om zelfverzekerd het gesprek aan te gaan.

Op 14, 15 en 16 maart gaan 856 leerlingen met docenten, jeugdhulpverleners en wijkagenten de voorstelling bekijken in Theater Roden.

Meerdaags event
“Het is voor ons het grootste meerdaagse event dat tot nu toe bij een school wordt georganiseerd”, vertelt Van Leunen, “het onderwerp depressiepreventie wordt in de hele regio aangepakt. Er zijn 7 voorstellingen en de leerlingen komen in dubbeldekkers naar het theater. Dat is heel gaaf om te zien en belangrijk voor de ontwikkeling van de hele regio.”

Uit onderzoek blijkt dat zelfmoord de nummer 1 doodsoorzaak is bij jongeren tussen de 10 en 25 jaar. En dat aantal stijgt. Het project begon voor de scholen bij RSG de Borgen, vanuit daar sloten de andere scholen zich aan. Ook werd het in de Gemeente Noordenveld breder neergezet en voegde ook jeugdhulpverleners en wijkagenten zich bij het project.

“Laat Het Licht Aan” is een educatief theaterprogramma voor VO en MBO en richt zich op het herkennen van depressie, hoe daar mee om te gaan en het voorkomen van zelfdoding. Meer informatie op www.laathetlichtaan.nl

Back to top button