VEV’67 ruim langs FC Grootegast

LEEK Na de goede zege vorige week op sc Erica in een oefenpotje stond er voor vandaag de eerste wedstrijd op het programma waarbij het om de spreekwoordelijke knikkers ging. In de voorbereiding liep het sowieso al wel goed dus de wedstrijd tegen Grootegast werd met vertrouwen tegemoet gezien. In de afgelopen winter werd er tegen Grootegast geoefend en toen verloor VEV’67 kansloos. De uitslag staat me niet meer helder voor de geest maar dat er dik verloren werd weet ik dan nog weer wel. Dat deze wedstrijd dan weer op zichzelf staat moge duidelijk zijn, evenals dat Grootegast maar al te graag van VEV’67 wil winnen. In een heerlijk zonnetje, de zomer is nog lang niet voorbij, werden de spieren na de zomerstop losgegooid waarbij een aantal nieuwe gezichten te zien waren. Zo kwam Cedric Eeuwema over van Grijpskerk en keerde keeper Klaas Kleiker terug op het vertrouwde nest van VEV’67. Ook Koert Thalen is dit jaar weer volledig beschikbaar. Ook Marwin van Wijk is een nieuwe aanwinst.

Nadat de kersverse aanvoerder Gerhard van den Berg de toss had gewonnen kon de wedstrijd beginnen. VEV’67 zat gelijk goed in de wedstrijd en kwam na 7 minuten al op een 1-0 voorsprong. Op links had Rense Dijk de bal die hij niet voorslingerde maar in de voeten speelde van Enrico Wardenier. Laatstgenoemde speelde zijn tegenstander uit en met een droge, niet eens harde schuiver van buiten de zestien, liet hij de doelman van Grootegast kansloos die aan de grond genageld stond. Ook in het verdere verloop had VEV’67 het betere van het spel met druk naar voren. Dit leidde tot ongenoegen bij Grootegast dat daar een paar stevige tackles tegenover stelde, slachtoffer was meerdere malen Koert Thalen. Na een aanval over links had Joachim Wiegman een uitgelezen kans om de bal voor te geven maar zijn bal bereikte Gerhard niet. VEV’67 kwam na twintig minuten goed weg bij een sneller ingooi waarbij de defensie niet goed stond, het schot ging gelukkig naast voor de geelhemden. Na een half uur was er een mooie aanval over links waarbij Thijs Tjoelker op rechts gevonden werd. De rechtsback waagde een schot dat bij de tweede paal belandde waar Rense Dijk dacht te kunnen scoren maar de doelman van Grootegast wist op de lijn redding te brengen. Thijs werd later op aangeven van Klaas Kleiker nogmaals in stelling gebracht maar het schot in de korte hoek ging ruim over. Grootegast was ondertussen gevaarlijk geweest met een kopbal die over ging. Nadat Enrico nog een bal in de handen van de goalie had geschoten kwam VEV’67 op slag van rust dan toch op een 2-0 voorspong.

Een fantastische crossbal van Koert bereikte Rense die de bal loepzuiver voorgaf op Marwin van Wijk die van dichtbij binnen kon schieten. Hierbij schoot de schouder wel uit de kom van Marwin die de wedstrijd moest staken en vervangen werd door Marco Soeten. Hierna was het rust en werd de kleedkamer opgezocht. Het begin van de tweede helft was na luttele minuten voor Grootegast dat de marge verkleinden tot één doelpunt. Over rechts werd een aanval ingezet die leidde tot een voorzet die keurig binnen werd gewerkt voor de 2-1. VEV’67 zat niet bij de pakken neer en verdubbelde de score niet veel later. Uit een corner was het Gerhard die de bal inbracht die verlengd werd door Koert Thalen die daarmee zijn eerste van het seizoen maakte in een officiële wedstrijd. Koert wees de verslaggever er nog even op dat hij de doelpuntenmaker was. Na de 3-1 volgde al snel de 4-1. Na een vlot lopende aanval werd in de zestien Enrico gevonden die van dichtbij simpel de vierde binnenschoot en zo zijn tweede van de wedstrijd maakte. Na de 4-1 was het spel wel gespeeld al moest Grootegast met 10 man verder nadat Cedric, die een goede wedstrijd neerzette, gevloerd werd en de speler van Grootegast zijn tweede gele prent zag en met rood kon inrukken. Ondanks de numerieke meerderheid was Grootegast nog dicht bij een doelpunt met een schot van afstand dat gelukkig voor Klaas Kleiker net naast ging. Rense werd vervangen door Erwin Cazemier die twee dotten van kansen kreeg maar de rust, die hij anders wel heeft, niet had om kansen te benutten. Ook Koert Thalen was met een kopbal nog dichtbij succes maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman. Enrico had nog een grote mogelijkheid om de bal mee naar huis te mogen nemen, dat mag bij een hattrick, maar zijn inzet van dichtbij ging naast. Toch zou VEV’67 het vijfde doelpunt nog binnen prikken. Op links werd Erwin gevonden die nu wel rustig bleef en niet zelf schoot maar in de vijf meter Gerhard bediende, die simpel de 5-1 liet aantekenen. Hierna was het mooi geweest en floot de goed leidende scheidsrechter voor het einde van dit eerst officiële potje.

Nabeschouwing
Na het laatste fluitsignaal was iedereen toch wel opgelucht over het verloop van de wedstrijd. Wedstrijden tegen Grootegast, een goede ploeg, zijn altijd lastig maar deze zaterdag was het kassa voor VEV’67. Op de uitslag was ook niets af te dingen en had zomaar nog grote kunnen zijn. Uiteraard was er interesse in Marwin die nog even op het sportpark terug kwam met een mitella. In het zonnetje werd er genoten van een drankje en werd vooruit geblikt naar dinsdag wanneer VVK op het programma staat. VVK speelt in de vierde klasse en zou normaliter dus geen probleem moeten zijn.

Foto’s: Herald Veenstra/InfoLeek