Expositie ‘Diep romantisch’ in de CazemierBoerderij in Tolbert

Tolbert – In de maanden maart en april is in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert een tentoonstelling ingericht met ‘Kijkdoosplaatjes’ van Offe Bottinga uit Roden.

Geduld en een vaste hand, dat zijn de twee belangrijkste eigenschappen die je moet hebben om de hobby uit te voeren die de heer Bottinga uitoefent.

3D-plaatje
Velen kennen wel die fraaie kerstkaarten, waarbij de afbeelding in laagjes opgebouwd is tot een 3D-plaatje. “Kijkdooscreaties in de vorm van schilderijen met dieptewerking”, zo noemt de heer Bottinga ze. Deze vorm van werken met papier wordt met een moeilijk woord ook wel ‘decoupage’ genoemd.

Werkwijze
Allereerst wordt de afbeelding waarmee hij aan de slag gaat meerdere keren – soms wel tien keer – gekopieerd. Dan snijdt hij met een vlijmscherp mesje en onder een loeplamp alle details een paar keer uit en plakt ze daarna op of over elkaar heen. Met satéprikkers houdt hij wat ruimte tussen de verschillende lagen, zodat er een diepte-effect ontstaat.

Groot aantal
Voor zijn werk kiest hij veelal de romantische afbeeldingen van Cornelis Jetses en Anton Pieck. Inmiddels hangen er ruim vijftig van deze kunstwerken in zijn huis en nu dus tijdelijk een flink aantal in Tolbert. De expositie is aangevuld met schoolspulletjes en speelgoed, aansluitend bij de sfeer van het werk van Jetses. Bezichtiging kan elke zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur en op afspraak. De entree is slechts € 3,-; donateurs hebben gratis toegang.

Back to top button