Vanaf vanavond zware windstoten door storm Dudley. Ook vrijdag (zeer) zware windstoten

Landelijk – Het KNMI heeft woensdag voor het hele land code geel uitgegeven vanwege zware windstoten. Dat doet het weerinstituut in de aanloop naar de storm Dudley, die woensdag en donderdag over Nederland trekt.

Vanaf vanavond zijn er in het hele land zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur, later vanavond en vannacht aan de kust en bij buien rond 100 km/uur. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting, later uit een westelijke richting.

In de loop van donderdag neemt de wind van het zuidwesten uit geleidelijk af.

Vrijdag storm Eunice
Volgens de laatste berekeningen van Weer.nl zou storm Eunice wel eens kunnen uitgroeien tot een zware westerstorm met windstoten tot 140 kilometer per uur. Eunice zou zelfs zwaarder kunnen uitpakken dan de vorige zware storm Ciara in 2020 en grote schade kunnen aanrichten in de kustprovincies.

Vrijdag vanaf het middaguur gaat storm Eunice waaien. Eunice wordt zeker een officiële storm. Vrijdagmiddag staat er langs de hele westkust een zuidwesterstorm van windkracht 9. ’s Avonds draait de wind en bereikt Eunice het hoogtepunt: er kan aan de westkust mogelijk windkracht 10 worden gemeten, met zeer zware windstoten van 120 tot 140 kilometer per uur en een kleine kans op windkracht 11 op de Wadden.  Vanuit het zuiden neemt Eunice in de nacht naar zaterdag af.

Back to top button