VEV’67 verslaat De Walde met 2-1 op eigen veld

De voorbereiding:

Zaterdag 30 januari 2016 stond er voor de mannen in het geel de eerste wedstrijd om het eggie van na de winterstop op het programma. Een winter die maar geen echte winter wil worden ondanks de lage temperaturen en ijzel van begin januari. Vorige week werd de wedstrijd tegen Zuidhorn afgelast waardoor er tegen Urk geoefend werd. Een wedstrijd die verloren werd maar voor de trainers Luitzen Nijboer en Age Wim van der Zee voldoende aanknopingspunten opleverde om de tweede helft van het seizoen goed voor de dag te komen. De eerste wedstrijd om de drie punten was tegen De Walde die onderaan in de middenmoot staat. De heenwedstrijd destijds leverde een overwinning op voor de De Walde dat met maar liefst 5-1 wist te winnen. Die uitslag staat los van de wedstrijd van nu, waarbij VEV’67 toch wel de favorietenrol kreeg toebedeeld. Deze middag werd uitgeweken naar het kunstgrasveld omdat het hoofdveld wat drassig was en de weersvoorspellingen niet zodanig waren dat het verantwoord was om het hoofdveld te betreden. Om de eerste punten van 2016 binnen te halen stonden de volgende namen op het wedstrijdformulier.

Klaas Kleiker ( GK ), Cedric Eeuwema, Wessel van der Galien, Robin Elderman, Joachim Wiegman, Koert Thalen, Rick Schuring, Enrico Wardenier, Vincent de Koning, Gerhard van den Berg ( C ), Jeffrey Visser, Rense Dijk, Jacob Tjoelker, Marco Soeten, Ton Baan, Hendrik Rozema, Benjamin van Aurich ( GK )

De wedstrijd:

Nadat de toss was geweest en de pupil van de week zijn goaltje had meegepikt kon de wedstrijd beginnen. De spelopvatting van De Walde was duidelijk en simpel, tegenhouden en met de lange bal de snelle spitsen aan het werk zetten. VEV’67 had de overhand wat in de 10de minuut leidde tot de eerste kans van de thuisploeg. Een hoge bal van Gerhard van den Berg werd gemist door de verdediging waardoor Jeffrey Visser een schietkans kreeg. Met zijn chocoladebeen nam Jeffrey de bal ineens op zijn slof maar zag hoe de bal rakelings naast ging voor een doeltrap.  Niet veel later probeerde Enrico het ook met een schot maar die ging hoog over. Aanvallend kon De Walde weinig uitrichtten omdat de verdediging goed stond. Een keer moest Klaas Kleiker een voorzet onschadelijk maken dat hij op de lijn nog net kon doen. Na een vloeiende aanval waarbij Koert Thalen met de punt van zijn schoen de bal bij Vincent de Koning bezorgde leek de 1-0 in de maak. De voorzet bij de tweede paal werd door Enrico binnengetikt zo leek het, maar de leidsman zag niet dat de bal over de doellijn ging. Ondanks dat de goalie bijna in de touwen hing werd het doelpunt niet toegekend. Maar weer eens een bevestiging dat doellijntechnologie geen overbodige luxe is.

Na de beginfase was de opbouw van achteruit slordig met veel onnodig balverlies en onzuivere passes. Na een half uur bloeide Vincent op die tot dan toe wat flets speelde. Het eerste schot van Vincent werd door de goalie uit de hoek geranseld en ook het tweede venijnige schot was een prooi voor de doelman die de bal klem kon pakken. Na ongeveer 35 minuten was het dan eindelijk raak voor VEV’67. In het strafschopgebied werd Jeffrey bereikt die tussen twee man weg wilde draaien maar in de sandwich werd genomen. Gretig ging Jeffrey naar het gras en wat volgde was een fluitsignaal van de arbiter voor een pingel. De strafschop werd opgeëist door Enrico die de keeper de verkeerde kant opstuurde en met een droge schuiver de 1-0 liet aantekenen. Aan het spelbeeld veranderde niets na de 1-0 waarbij de thuisploeg vlak voor de rust de marge verdubbelde. Na een overtreding lag de bal op een mooie plek voor een linkspoot. Die linkspoot was Enrico die de bal opnieuw voor zich opeiste. Met zijn sterke linkerbeen krulde hij de bal prachtig over de muur en in de verre hoek, buiten het bereik van de sierlijk duikende doelman van De Walde. Na de 2-0 hoefde VEV’67 niet meer zo nodig waardoor het de tijd tot aan de rust wilde uit spelen. Dit lukte waardoor met een 2-0 voorsprong de kleedkamer werd opgezocht. In de rust werd aangegeven dat het achterin dicht moest worden gehouden en dat er niets mocht worden weggegeven. Voorin zouden nog wel de nodige kansjes komen was de gedachtegang.

De tweede helft toonde hetzelfde spelbeeld. Op aangeven van Jeffrey kreeg Vincent een goede schietkans. De aanvaller zag echter zijn schot net over de deklat zeilen. Niet veel later was Vincent de aangever vanaf links op de inkomende Gerhard, die echter een teenlengte tekort kwam om de bal het gewenste tikje te geven. Na een dik kwartier werd Jeffrey diep gestuurd, die oog in oog met de doelman de bal over de keeper wipte, maar door de sluitpost omver gekegeld werd. Tot verbazing van alle toeschouwers deed de referee echter niets. Dit tot opluchting van de doelman die anders met rood zijn biezen had kunnen pakken. Na dit wonderbaarlijke voorval gebeurde er geruime tijd niets. VEV’67 was de ploeg die dreigender was zonder grote kansen te creëren. Twintig minuten voor tijd was het de wereld op zijn kop want ineens was het weer een echte wedstrijd. Een vrije bal van De Walde werd het zestien meter gebied ingeslingerd en door een speler van De Walde verlengd, die zijn kopbal bij de tweede paal zag binnen vliegen voor de 2-1. Na de 2-1 was het De Walde dat er weer in ging geloven en probeerde meer druk naar voren te geven. Daarbij gaf het achterin ruimte weg wat leidde tot een hoekschop die genomen werd door Enrico. Bij de tweede paal werd de bal tegendraads binnengekopt maar op de doellijn weggewerkt door een verdediger. Intussen was Jacob Tjoelker binnen de lijnen gebracht en had ook Hendrik Rozema zijn opwachting gemaakt. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Cedric Eeuwema zijn tweede gele prent waardoor hij met rood kon inrukken. Hierdoor moest Ton Baan koud het veld in en verdween Wessel van der Galien naar de rechterkant. Vlak voor het einde van de wedstrijd kroop VEV’67 door het oog van de naald. Vanaf links kreeg een speler van De Walde een schietkans. Met zijn rechtervoet stuurde hij de bal naar de verre bovenhoek. Doelman Klaas kon niets anders doen dan de bal nakijken en hopen dat hij de bal naast kon duwen met zijn ogen. Dat laatste lukte want de bal zeilde rakelings over de kruising voor een doeltrap. Na wat laatste schermutselingen was het na 93 minuten tijd voor de arbiter om de wedstrijd de boeken in te fluiten en dit deed hij dan ook.

De nabeschouwing:

Na het laatste fluitsignaal konden de handen op elkaar voor een dik verdiende overwinning op De Walde. Ongeloof was er ook over het feit dat De Walde terug in de wedstrijd kon komen en dat het toch nog spannend werd. Vanzelfsprekend werd de niet toegekende goal in de eerste helft belicht. Volgens de spelers was de bal zeker een halve meter over de doellijn geweest maar kon de arbiter het eenvoudigweg niet goed zien. De tackle op Jeffrey van de doelman werd ook besproken. Het was voor velen een raadsel dat de scheids het niet had gezien of niet wilde zien. Anders was het einde wedstrijd geweest voor de goalie en een pingel voor VEV’67. Bij 3-0 was het zeker gespeeld geweest. Gelukkig waren deze beslissingen van de scheidsrechter niet van invloed geweest op de uitslag. Het gelijke spel van Zeerobben en de monsterscore van Broekster Boys tegen VVI vielen op. Voor volgende week staat de inhaalwedstrijd tegen Zuidhorn gepland. Aftrap is om half drie. Om in deze mooie derby de punten met terug naar Leek te nemen kunnen de spelers en staf alle steun weer gebruiken. Bij deze roep ik dus iedereen op om naar Zuidhorn te komen en de spelers luidkees aan te moedigen. Voor nu roep ik luidkeels,