B en W gemeente Leek willen ’t Wiekhuus terug vanwege asbest vervuiling

LEEK/ZEVENHUIZEN – B en W van Leek willen het zwaar met gevaarlijk asbest vervuilde voormalige ’t Wiekhuus in Zevenhuizen terug.

Koper Bert Erenga uit Roden ontving donderdag een brief van de gemeente. Daarin melden B en W dat de eind vorig jaar afgesloten koopovereenkomst eenzijdig wordt ontbonden. De gemeente vernietigt de koopovereenkomst. Dit wegens, wat genoemd wordt, ‘wederzijds dwalen’ van partijen over de aanwezigheid van asbest in de luchtverwarmingskanalen ten tijde van de verkoop. ‘Als beide partijen van de asbest hadden geweten was de koopovereenkomst onder deze condities niet gesloten’, schrijft de gemeente.

Opruimen
Erenga kocht het pand voor 175.000 euro. Omdat de asbestvervuiling volgens hem door de gemeente is verzwegen eist hij een compensatie voor geleden schade (los van de sanering) van 125.000 euro. Dat is de gemeente te gortig. Dit temeer omdat Leek eerder al ruim 34 mille aan hem moest betalen na een kort geding. Daarbij stelde de rechter de gemeente in het ongelijk (lees: financieel aansprakelijk).

Het geschil dat daarna ontstond, is terug te voeren op de wijze van opruimen van het asbest. Erenga wilde dat alle asbest op kosten van de gemeente wordt verwijderd. De gemeente denkt dat het mogelijk is een deel van het gevaarlijke goedje te laten zitten in combinatie met isolerende maatregelen. Nog steeds is de koper naar eigen zeggen uit op een minnelijke schikking. Omdat de vele gesprekken tot nu toe zonder resultaat bleven, ziet de gemeente geen andere optie dan het pand eenzijdig terug te vorderen. Blijkens de brief aan Erenga, moet hij het pand binnen twee weken opleveren. Bij weigering schakelt Leek de rechter in om hem hiertoe te dwingen.

Aangeslagen
Erenga toonde zich gisteren zwaar aangeslagen over de gang van zaken. ,,Ik ben verbijsterd dat de gemeente de schuld gedeeltelijk in mijn schoenen schuift. Dat is volledig ten onrechte. Het is de gemeente die hier dwaalt. Daarvan word ik de dupe. Ineens word ik nu uit mijn eigen pand gejaagd. Tot zes uur vannacht deed ik geen oog dicht na de brief driemaal te hebben doorgelezen. Alle beloftes die burgemeester Berend Hoekstra en wethouder Hans Morssink mij deden dat zij de zaak voor mij zouden oplossen, blijken loos. Het is een schaamteloze vertoning.”

Foto: Google Maps
Bron: DVHN

   
Back to top button