Politie waarschuwt voor Boilerroomfraude en komt met enkele tips

Landelijk – Boiler room fraude is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs je fictieve of waardeloze aandelen of financiële producten aanbieden.

Hoe werkt het?

Je wordt meestal ongevraagd gecontacteerd met een aanbod voor een fantastische deal die een hoog rendement belooft op te leveren. De “verkopers” zetten je zwaar onder druk, zodat je steeds meer geld zou storten (vandaar de Engelse benaming ‘boiler room’). Indien je hierin meegaat, krijg je fictieve aandelen of waardeloze financiële producten in handen. De criminelen gaan lopen met je geld en jij blijft berooid achter.

Opgelet dus!

Wanneer je doorhebt dat je geld verdwenen is, kan het nog dat je wordt gecontacteerd door advocaten die je willen helpen je geld te recupereren. Het enige wat je moet doen, is hun ereloon vooraf betalen. Dit zijn natuurlijk dezelfde fraudeurs die hierna dan ook weer verdwijnen, en jij bent nog meer geld kwijt. Dit heet ‘recovery room’-fraude. Opgelet dus dat je je geen twee keer laat vangen!

Enkele tips tegen ‘boiler room’-fraude

Controleer altijd de identiteit van de aanbieder
1: naam, maatschappelijke zetel, vestigingsland, contactgegevens,…Vertrouw nooit een aanbieder die je niet duidelijk kan identificeren.

Als de onderneming buiten de EU is gevestigd, weet dan dat er moeilijkheden kunnen ontstaan wanneer je in een conflictsituatie terechtkomt en gerechtelijke stappen wilt nemen.

Wees beducht voor ‘cloned firms’
2: ondernemingen die zich uitgeven voor andere, legitieme ondernemingen waarmee ze geen enkele band hebben. Tip: door e-mailadressen of de contactgegevens van beide ondernemingen te vergelijken, kan je fraude op het spoor komen.

Wees op je hoede voor ‘cold calling’
3: Neemt iemand online of telefonisch contact met je op met een financieel aanbod zonder dat je daar vooraf om hebt gevraagd? Dat is vaak een frauduleuze praktijk. Kijk uit als je contactpersoon je vraagt om geld over te maken naar een bankrekening in een ander land dan waar de aanbieder gevestigd is. Vraag de aanbieder altijd om je duidelijke en verstaanbare informatie te bezorgen. Lees die informatie met een kritische blik. Als de aanbieder een bijkomende betaling vraagt, is dat vaak een teken van fraude.

Back to top button