Feestelijke start aan begin nieuwe dienstregeling in Leek

LEEK/GRONINGEN – Ter gelegenheid van de start van de nieuwe dienstregeling en nieuwe Q-linkbussen zal op maandagmorgen 6 januari 2014 vanaf 7.30 uur bij de bushalte aan de Lindensteinlaan (Halte wethouder Iwe Hutstraat) in Leek een  promotieteam aanwezig zijn die busreizigers een cadeautje overhandigen ter gelegenheid van de start van Q-link. Daarbij is ook de wethouder Verkeer en Vervoer Tanja Haseloop aanwezig.

Nieuwe Q-link lijn 3 tussen Leek en Groningen/Lewenborg

Q-link lijn 3 is een combinatie van de huidige Qliners 306 en 316 en de Groninger stadslijn 3. Het
traject Leek – Groningen is de afgelopen jaren steeds drukker geworden. Vanaf januari 2014 gaan daarom langere bussen rijden en neemt de frequentie in de spits toe. De nieuwe lijn 3 gaat vallen onder het Q-link concept. Q-link verbindt de regio met Groningen Stad, de P+R terreinen en een aantal belangrijke bestemmingen, zoals het Hoofdstation, Grote Markt en UMCG. De nieuwe Qlink bussen zijn voorzien van WiFi en airconditioning.

 

Wijziging buslijnen Leek vanaf 2014

In Leek rijden de bussen vanaf 5 januari – net als in de huidige situatie – om-en-om naar Oostindie en Tolbert. De tak naar Tolbert wordt ingekort tot de halte Auwemalaan. De haltes aan de Oldebertweg vervallen. Er is gekozen voor deze variant omdat met een kleinere omlooptijd de frequentie van het aantal bussen hoger kon worden. Bovendien werden de vervallen haltes relatief weinig gebruikt.

 

Forensen

Vooral voor forensen is Q-link interessant. Zij kunnen vanuit de regio en de P+R terreinen snel, comfortabel en rechtstreeks naar de stad Groningen reizen. Daarnaast zijn de belangrijkste bestemmingen aan de rand van de stad beter bereikbaar. Door de inzet van nieuwe comfortabele bussen met airco en WiFi begint werken al onderweg. De reis- en wachttijden zijn kort dankzij hoge frequenties, snelle en directe routes, handige opstapplaatsen en het gebruik van busbanen en vluchtstroken. De gekozen routes bieden naast een korte reistijd ook de mogelijkheid om altijd midden in de stad uit te stappen. Vanuit de regio of vanaf een P+R terrein.

 

P+R bus

Met de auto naar een P+R locatie reizen en vervolgens met Q-link verder reizen is ook een goede optie. De Q-link bussen rijden vanaf de P+R terreinen via snelle routes en mogen bij files over de vluchtstrook rijden. Hierdoor hebben ze minder last van het drukke verkeer in de spits en kunnen een betrouwbare reistijd bieden. Op het gedeelte tussen Kardinge en P+R Hoogkerk is Q-link 3 afgestemd op Q-link 4 (Roden – Groningen – Beijum). Dit betekent dat er op dat deel van de route in de spitsuren elke 5 minuten een bus rijdt. In de daluren en op zaterdag is dat elke 7-8 minuten, ’s avonds en op zondagmiddag elke 10 minuten. De nieuwe dienstregeling van lijn 3 staat op de website van Qbuzz, qbuzz.nl/gd.

Back to top button