Schaakclub Leek houdt de spanning er in

LEEK – De schaakclub Leek speelde op vrijdag 7 april j.l. de degradatiekraker tegen het Emmer Schaakgenootschap. Bij het ingaan van deze achtste en tevens één-na-laatste ronde in de Promotieklasse bedroeg de voorsprong van Leek 1 op ESG 1 één wedstrijdpunt.

Toen de wedstrijd tegen middernacht was afgelopen, was het verschil tussen beide teams nog steeds één punt. Door het 4 – 4 gelijkspel kwam Leek op 3 punten en ESG op 2 punten, en bleven ze daardoor de nummer 9 en 10 van de ranglijst. Het blijft dus tot de laatste gezamenlijke ronde, op vrijdag 19 mei, spannend welk team gaat degraderen naar de 1e klasse. Het aantal bordpunten van de teams is gelijk, maar ESG heeft op papier een lichtere tegenstander. Bij winst van ESG zal Leek ook moeten winnen. Als ESG gelijk speelt, moet Leek ook minimaal een gelijk spel binnenhalen. Alleen bij verlies van ESG óf winst van Leek, zijn de Leeksters zeker van lijfsbehoud.

Dan de wedstrijd zelf. ESG liet er geen misverstand over bestaan waarvoor ze waren gekomen, en stond binnen twee uur met 0 – 3 voor door overwinningen aan de borden 6, 7 en 8. Kuiper forceerde in geen gelijkwaardig eindspel een vrijpion en scoorde de 1 – 3. Huisman speelde zijn beste partij van het seizoen en won door een mooi tussenschaakje een dame en een toren: 2 – 3. De onderlinge strijd tussen de teamleiders Van Os en Doller werd door de eerstgenoemde in het voordeel van ESG beslecht: 2 – 4. Heijnen maakte door een matnet aan alle illusies van zijn tegenstander een einde en bracht de stand op 3 – 4. Alleskunner Westerlaan bracht op ludieke wijze de teams tenslotte op gelijke hoogte door een pion te laten promoveren en weg te geven, om op de volgende zet mat met een toren te geven. Na afloop werd er flink nagepraat en was de conclusie dat zowel Leek als ESG de beslissing tot de allerlaatste ronde hebben uitgesteld.

Bij de interne competitie van de schaakclub Leek zijn beide deelnemers aan de play-offs bekend. Pieter Doller en Martien Veldman schaken twee partijen om het clubkampioenschap, waarbij Doller het voordeel heeft bij een gelijke stand tot kampioen gekroond te worden. De play-offs starten op de vrijdag na Pasen; de andere leden schaken dan door voor de titel Best off the Rest.

   
Back to top button