Tentoonstelling Nico Koster meets Karel Appel in Museum Nienoord verlengd tot 8 mei

Leek – “Tot onze vreugde mogen we Nico Koster zijn foto’s van Karel Appel wat langer lenen.” Aldus de directeur van Museum Nienoord. De tentoonstelling opende al eind november voor publiek, maar was vanwege de daarop volgende lockdown lang niet te zien. Dankzij dat elders tentoonstellingen ook opschuiven, kan Koster zijn fotobiografie van Karel Appel langer op Nienoord blijven.

Afgelopen vrijdag kwam Nico Koster (82) zelf naar Museum Nienoord, om de tentoonstelling te bewonderen. Museum Nienoord nodigde allerlei betrokkenen uit, om hem hier te verwelkomen. Onder wie burgemeester Ard van der Tuuk.

Kunstrecensent Eric Bos
Kunstrecensent Eric Bos sprak de aanwezigen toe: ‘zoals Karel Appel u op de foto’s aankijkt, zo keek hij Nico Koster aan’. Ook van Nico Koster bleek Bos de roemruchte carrière te kennen als geen ander. Bos schreef al ver over de duizend columns over beeldende kunst (‘Visualia’) voor het Dagblad van het Noorden, zijn bijna-leeftijdsgenoot Koster publiceerde vele honderden kunstenaarsportretten en atelierfoto’s in De Telegraaf.

Wereldberoemde CoBrA kunstenaar
De wereldberoemde CoBrA kunstenaar Karel Appel was een van de kunstenaars met wie Nico Koster zo goed bevriend raakte, dat Koster zelfs een galerie opende om het werk van Appel en anderen te verkopen. Die galerie runde hij jarenlang samen met tenniskampioen Tom Okker. Nico Koster werd wereldberoemd met zijn foto’s van grootheden als Appel, Corneille maar ook John Lennon en David Bowie; reportages van de treinkaping bij De Punt, de huldiging van AJAX, de Elfstedentocht, het huwelijk van Willem-Alexander en Màxima.

In 2021 was het 100 jaar geleden dat Appel geboren werd. De hierbij uitgegeven fotobiografie werd geheel gevuld met foto’s van Nico Koster. En deze foto’s zijn in groot formaat te bewonderen in Museum Nienoord. Verlengd tot en met 8 mei.

Back to top button