Geen 1 april grap; accijns op brandstof vanaf vandaag verlaagd! Drukte bij de pomp verwacht

Landelijk – We hebben er lang op moeten wachten maar vandaag, vrijdag 1 april (geen grap), is het dan echt zo ver. Voor het eerst in decennia heeft het kabinet de accijns op brandstof verlaagd, bedoeld om de pijn van de opgelopen brandstofprijzen wat te verzachten.

Pomphouders en automobilisten hebben ernaar uitgekeken, maar er is ook kritiek. De steun zou te algemeen zijn en de klimaatcrisis zou worden vergeten.

De prijs van benzine bestaat in Nederland voor ongeveer de helft uit accijnzen en btw en de prijs van diesel voor zo’n 40 procent. Per 1 april wordt de accijns voor loodvrije benzine verlaagd met 17 cent per liter en voor diesel met 11 cent. Omdat over accijns ook btw gerekend wordt, valt de brandstofprijs nog lager uit.

Adviesprijs
Ondanks de accijnsverlaging, zullen we nog steeds meer dan 2 euro per liter betalen voor benzine. De gemiddelde landelijke adviesprijs is inmiddels opgelopen tot 2,462 euro. De accijnsverlaging is 17,3 cent per liter. Daarnaast gaat er een paar cent btw van af, omdat over accijns ook btw wordt geheven. Daardoor komt de adviesprijs vrijdag waarschijnlijk rond de 2,25 euro uit.

Diesel onder psychologische grens
De adviesprijs voor diesel is volgens UnitedConsumers nu 2,295 euro, de accijnsverlaging voor de op een na meest getankte brandstof is 11,1 cent per liter. Doordat ook hier nog enkele centen btw af gaan, komt de prijs waarschijnlijk rond de 2,15 euro per liter uit. Tankstations kunnen dan met korting net wél rond die psychologische grens van 2 euro per liter komen.

Back to top button