Een oude nieuwe aanwinst in de rijtuigencollectie van Museum Nienoord

Leek – Afgelopen vrijdagmiddag, 8 april, mocht de rijtuigencollectie van Museum Nienoord zich verheugen in een bijzondere nieuwe aanwinst.

Hoewel het rijtuig in kwestie al meer dan zestig jaar aanwezig is in het museum, werd het nu officieel door de familie Oldenziel-Mellema geschonken en middels een notariële akte overgedragen aan ons Nationaal Rijtuigmuseum.

Het betreft dan ook niet zomaar een rijtuig, maar een topstuk van de collectie. Rijtuigkenners weten dat dit type familieomnibus, gebouwd door de firma Van den Plas uit Brussel, buitengewoon zeldzaam is. In de hele wereld zijn er nog drie bestaande exemplaren, waarvan één dus in het Groningse Leek. De overige twee bevinden zich in Denemarken en Spanje.

Het rijtuig, bedoeld voor luxe picknick-toertjes van families die zich zulks konden veroorloven, werd door rijtuigfabrikant Van den Plas (Brussel) rond 1880 gebouwd.

Paardenwereld
Lange tijd reed het voor de familie Van Dorssen in Zeist, werd het gebruikt door verschillende stalhouderijen, tot de in de paardenwereld bekende D.E.Mellema (1880-1963) uit Reiderwolderpolder het kocht in 1940. Derk Engelhardus Mellema was een begrip in de wereld van de paardenfokkerij, o.a. met zijn beroemde dekhengst “Gambo”. Ook was hij eerste concoursrijder die in 1949 de “Zilveren Martinitoren” als wisseltrofee bij het concours hippique in Groningen aangeboden kreeg. De zilveren martinitoren is nog steeds beschikbaar als wisselprijs, maar staat normaliter in de vitrines van Museum Nienoord.

Met de familieomnibus reden de Mellema’s zeker geen picknicktourtjes, er werden serieuze marathons mee gereden, waarbij de vriendelijke familieomnibus even een ‘Mailcoach’ werd.

Bruikleen
In 1958 besloot de volgende generatie, Derk Jans Mellema, het rijtuig echter als bruikleen te geven aan het pas opgerichte Nationaal Rijtuigmuseum in de Groningse borg Nienoord. En volgens zijn schoonzoon, de heer Harry Oldenziel, met de bedoeling dat het rijtuig altijd deel zou blijven uitmaken van de museumcollectie. En dat werd afgelopen vrijdagmiddag nog eens bevestigd. Met dank aan de familie Oldenziel-Mellema!

   
Back to top button