Schoonmaken van Stolpersteine in Leek

Leek – Bij museum het Joodse schooltje in Leek wordt op donderdag 21 april a.s. ‘s middags om 13.00 uur het startsein gegeven voor het schoonmaken van Stolpersteine.

Stolpersteine zijn herinneringssteentjes die gelegd worden voor de huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers en verzetsstrijders hebben gewoond die door de Duitse bezetter zijn vermoord.

Herinnering
Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig uit Berlijn. De stenen moeten de herinnering aan de betreffende personen levend houden. De werkgroep Stolpersteine Leek heeft ervoor gezorgd dat de Stolpersteine in vier keer (2015-2018) zijn gelegd. In Zevenhuizen en Enumatil voor inwoners die vermoord zijn door de Duitse bezetter.

Gefinancierd
In Leek, Nietap en Oostwold zijn in totaal 60 steentjes gelegd voor Joodse bewoners, soms waren daarbij ook nabestaanden aanwezig. Alle stenen zijn gefinancierd door particulieren en zakelijke instanties. Ook Rotaryclub Roden-Leek heeft stenen geadopteerd.

Enthousiaste leerlingen van CBS ‘De Regenboog’ uit Tolbert gaan samen met leden van de Rotaryclub Roden-Leek de Stolpersteine in het centrum van Leek en Nietap schoonmaken. Een prachtig initiatief van leden van de Rotaryclub Roden-Leek en CBS ‘De Regenboog’.

   
Back to top button