Mogelijk vrij koud aprilweer in eerste week meivakantie

Landelijk – Voor veel scholen begint vandaag, vrijdag 22 april, de meivakantie. De officiële meivakantie begint dit jaar op vrijdag 30 april en duurt dan tot en met zondag 8 mei. Scholen mogen zelf bepalen of ze een week voor of er een week achter plakken.

Omdat het volgende week ook precies midden in de week Koningsdag is, kiezen veel scholen voor volgende week als vakantieweek.

Het weerbeeld laat geregeld zon zien, maar dagelijks is ook kans op een paar buien. De wind waait veelal uit richtingen tussen noord en oost en het kwik komt veelal uit tussen 15 en 20 graden, meldt Weeronline.nl.

Het weerbeeld ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als deze week, in zo verre dat de zon geregeld schijnt. Wel zijn er meer wolkenvelden en is de kans op buien groter dan deze week. Dat komt omdat regengebieden net wat dichter bij ons land liggen dan deze week. Zaterdag wordt de warmste dag van de komende perioden en wordt het 17 tot 20 graden. Zondag liggen de maxima tussen 14 en 17 graden. Bovendien neemt dan vanuit het zuiden de buienkans al toe.

Mogelijk vrij koud aprilweer
Na het weekend is de temperatuurverwachting wat onzeker en dat heeft alles te maken met de windrichting. Aanvankelijk leken de temperaturen uit te komen op 13 graden in het noorden en 17 graden in het zuiden bij een noordoostenwind. De laatste berekeningen komen echter met een noordenwind. Daardoor worden ook lagere maxima verwacht en dan moet je denken aan 11 tot 15 graden van noord naar zuid.

De kans op buien is volgende week 40%. Het zal dus ook vaak droog zijn. Al met al is het prima weer voor een wandeling, fietstocht of festival, maar neem wel een jas mee.

Ook na Koningsdag verandert er niet veel. De zon schijnt geregeld, maar soms is ook een bui mogelijk. Mogelijk loopt de temperatuur weer wat op, maar ook dat is nog onzeker. Temperaturen van 14 tot 17 graden zijn in ieder geval gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Zonkracht 4 tot 5, smeer je goed in
De aprilzon is al behoorlijk krachtig. Dagelijks wordt zonkracht 4 bereikt en dat betekent dat de onbeschermde huid al na een half uurtje kan verbranden. Volgende week is ook zonkracht 5 mogelijk en dan moet je nog net wat meer opletten. De onbeschermde huid verbrandt dan tussen 12 en 15 uur al na ongeveer 20 minuten en het advies is dan ook om dagelijks goed te smeren als je buiten vertoeft op bijvoorbeeld een terras.

   
Back to top button